Det var i början av mars som det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som syftar till att skapa tillväxt i norra Sverige, köpte aktier för flera miljoner kronor i bolaget Idea2Innovation.
 
Men bakom bolaget står Inlandsinnovations tidigare vice styrelseordförande Åse Angland Lindvall, som lämnade styrelsen bara några månader tidigare.
 
Riksdagsledamoten Marie Nordén (s) är kritisk till affären och vill nu veta hur företaget egentligen förvaltar sitt uppdrag. Problemet är bara att Inlandsinnovation trots att det är ett statligt bolag lyder under aktiebolagslagen, något som därmed alltså hindrar insyn.
 
– Jag tycker att det är rätt anmärkningsvärt att man inte kan få insyn i hur ett så viktigt företag använder sina resurser. Med de uppgifter som framkommit i media om hur man fördelar sina resurser vill jag också veta lite hur regeringen ser på att man säger ja till vissa och nej till andra, säger hon.
 
Marie Nordén säger dessutom att hon träffat många företagare, framförallt i Jämtland, som vittnat om hur svårt det är att överhuvudtaget få kontakt med Inlandsinnovation.
 
– Det är helt omöjligt. De lämnar meddelanden men får inget svar. Det känns helt fel och jag tycker det finns en del frågetecken som ministern bör räta ut.
 
I en interpellation ställd till näringsminister Annie Lööf (c) frågar hon om statsrådet är ”beredd att ändra bolagsordningen för Inlandsinnovation AB så att insyn i bolagets verksamhet blir möjligt för skattebetalarna”.
 
– Jag tycker att det vitkiga är att man får insyn när det är två miljarder kronor som ska användas på ett klokt sätt. Statliga bolag ska föregå med gott exempel och ha stor öppenhet om hur man använder pengarna. Sedan hur man gör det, om man ändrar bolagsformen, är inte det viktiga.