Under partikongressen i Göteborg i förra veckan valde Socialdemokraterna en ny partistyrelse. Invald blev bland andra Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet, en utnämning som under veckan skapat många reaktioner.
 
Enligt Expo har förbundet bjudit in flera antisemitiska talare till konferenser och Omar Mustafa har själv "gillat" en antisemit på Facebook. Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, sade till Expo i måndags att Omar Mustafa ”ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod”.
 
Själv har han tagit avstånd från antisemitism och de inbjudna talarnas åsikter.
 
– På de här konferenserna har vi haft en idé om att bjuda in folk med olika åsikter och värdegrund och låta konferensen vara en mötesplats där vi kan argumentera och ha en dialog för att få frågor att komma upp till ytan, sade han till Expressen och tillade att de behöver förbättra sina rutiner och förtydliga sin kommunikation.
 
Tidigare i dag ville Socialdemokraternas ledning inte kommentera. Varken partiledaren Stefan Löfven eller partisekreteraren Carin Jämtin ville kommentera enligt TT. Något som väckte kritik från före detta partiledaren Mona Sahlin, som i Aftonbladets webb-tv-program Partiprogrammet kräver att ledningen tar avstånd.
 
– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, sade hon till Aftonbladet i tidningens nya tv-program Partiprogrammet.
 
Dagens Opinion var igår i kontakt med partiets presschef som bollade frågan vidare till Stockholms arbetarkommun, där Omar Mustafa också sitter i styrelsen. Där väljer man att godta Omar Mustafas förklaring och ger honom fortsatt stöd, enligt Expressen.
 
– Omar har förklarat på ett väldigt bra sätt att han självklart står upp för alla människors lika värde, säger Olle Burell, försteombudsman för Socialdemokraterna i Stockholm, till Expressen.
 
Inte heller Berit Högman, som är valberedningens ordförande, vill prata. När Dagens Opinion ringer upp henne säger hon att hon befinner sig i tunnelbanan och insisterar på att ta det via sin pressekreterare Ann Wolgers.
 
– Det är mer praktiskt, för både dig och mig.
 
Nu går Carin Jämtin dock ut i en TT-intervju och säger att hon tror på Omar Mustafa och att det finns inte anledning att ifrågasätta att han sitter i partistyrelsen.