Socialdemokraterna ska styra i Luleå med en hoppande majoritet samtidigt som Moderaterna erbjuds en kommunalrådspost, uppger Norrbottens-Kuriren.

Moderaterna erbjuds en post som oppositionskommunalråd och andre vice-ordförandeposter i nämnder och bolag. Detta i S-fästet Luleå.

”De kommer att ha en plats vid bordet under ärendeprocesserna. I Luleå har vi haft egen majoritet och då har vi stängt ute det största oppositionspartiet. Men på andra ställen är det här ett vanligt sätt att förhålla sig. Man kan titta på Umeå eller Nacka, där jag var verksam tidigare”, säger Niklas Nordström, kommunalråd (s) till Norrbottens-Kuriren.

Detta efter att Socialdemokraterna tappat 5,7 procentenheter till 39,0 procent i valet 2018 och därmed inte har en egen majoritet. Sverigedemokraterna gick fram med 4,5 procentenheter till 13,4 procent. Moderaterna landade på 15,4 procent.

Förhandlingarna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är ”skrinlagda tills vidare”.

”Det var vårt förstahandsalternativ men vi ser att vi inte kommer överens nu. Vi hade behövt mer tid för att forma politiken och det har vi inte”, säger Anders Öberg, S-ordförande i Luleå, till Norrbottens-Kuriren.

Socialdemokraterna planerar även en ”valteknisk samverkan med Moderaterna” som går ut på att besätta platser i nämnder och bolagsstyrelser.