Enligt källor till Dagens Opinion har valberedningen för Vänsterpartiet redan bestämt sig. Rosanna Dinamarca föreslås bli ny partiordförande. Formellt pågår fortfarande kampanj mellan de fyra partiledarkandidaterna. Av de fyra vara det bara hon som kom att möta politiska journalister utanför plenumsalen efter riksdagens öppnande.
– Har du hört det? Det vet jag ingenting om säger Rosanna Dinamarca?
Rosanna Dinamarka är ledamot i utbildningsutskottet. Hon är född 1974 i Santiago de Chile. Hon var åtta månader när hon kom till Sverige.
– Som barn till politiska flyktingar var jag alltid intresserad av politik, säger Rossana Dinamarca. Rosanna Dinamarca hoppas på att vinna partiordförandestriden. Hon tänker återigen lyfta fram (v) som ett feministiskt parti.
– Jag ska jobba för att höja kvinnors löner och för införa sextimmars arbetsdag, säger hon.
Hon har suttit i partiets verkställande utskott sedan 2007 och i år blev hon partiets vice ordförande.
Hon tilläger:
–Gudrun Schyman hade gjort bra saker men runt om henne fanns för det mesta män. Lars Ohly har tillsatt kvonnor på betydande poster runt omkring sig.
Rosanna Dinamarca säger att det är svårt för henne att positionera sig och vad hon står politisk i jämförelse med Lars Ohly. Hon drömmer om att det rödgröna blocket ska hålla samman och om en hårdare opposition mot regeringen Reinfeldt.
– Det är inte bra om Miljöpartiet närmar sig regeringen, säger Rosanna Dinamarca.
Enligt källor till Dagens Opinion kommer inte alla partiledarkandidaterna acceptera Rosanna Dinamarca som den ende kandidaten till ny partiordförande. På extra kongressen får Dinamarka minst en utmanare. Det bäddar för hård partilledarstrid inom Vänsterpartiet.
Dinamarca betyder Danmark på spanska.
 
Tonchi Percan