– Det har varit mycket fokus på socialdemokraterna nu . Men alla partier borde göra en djup eftervalsanalys, säger Roger Mörtvik.  
Ja, till och med de framgångsrika Moderaterna behöver fundera på sin politiska produkt inför den kommande mandatperioden.
– Moderaterna behöver fundera kring nästa steg. De har till exempel anammat mycket av den svenska modellen, medan partiets politiska grundstomme är stora skattesänkningar. Nästa val kommer många partier med ny politik och hur ska moderaterna då klara av att framstå som förnyare,

De små partierna i alliansen ligger illa till. Där behöver göras mycket förnyelsearbete.

– Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna klarade sig med nöd och näppe och fick förmodligen lite nödröster. Nu har vi tre partier på borgerliga kanten som knappt förmår att slå Sverigedemokraterna. Det är ett gigantiskt bakslag för Folkpartiet och den socialliberala idén. Partiet har tappat mittfältet och vad blir Folkpartiets roll när Socialdemokraterna går in mot mitten? På vilket sätt behövds Kristdemokraterna i politiken? Alla behöver på allvar fundera på hur de ska bort från nedflyttningsstriden där fyra partier (inräknat Vänsterpartiet) ligger utan strategi för att ta sig upp på kvalplats.

Miljöpartiet blev en stor besvikelse.

– Partiet hade förväntningar på 10-15 procent men landade på mediokra 7 procent.  Det måste ha varit en enorm besvikelse. Det måste ha varit partiet som tappade mest jämfört med förväntningarna. De rödgrönas pladask beror lika mycket på Miljöpartiets misslyckade valspurt som Socialdemokraternas misslyckade valrörelse, säger Roger Mörtvik.

Han anser att Vänsterpartiet måste ta bort kopplingen till kommunismen.

– Vänsterpartiet är i ett läge där det finns starkt behov av starkt vänsteralternativ om (s) måste göra en sväng in mot mitten för att bli mycket mer attraktiva hos medelklassen. Men det nya Vänsterpartiet kan inte vara så förknippat med kommunismen. Vid nästa kongress borde partiet nollställa räkningarna och hålla sin första kongress för det nya partiet.
Men trots allt, det kanske ändå är Socialdemokraterna som har det största jobbet att göra.  

– Socialdemokraterna har gått från att ha varit det arbetande folkets parti i 100 år till ett läge där vara var femte förvärvsarbetare röstar på dem. Majoriteten av Socialdemokraternas väljare är sjukskrivna och pensionärer. Löntagarna har inte upplevt att Socialdemokraterna har svar på deras problem och livssituation.

Om Vänsterpartiet bör släppa kopplingen till kommunismen, bör socialdemokratin lätta på banden till LO, anser Roger Mörtvik.

– LO har inte bidragit till idédebatten, skandalerna har fläckat ner partiet, den enda hjälpen har varit pengar och valarbetare, men det kan ju partiet få ändå från LO. Om jag vore ansvarig, skulle jag frigöra partiet.

Roger Mörtvik efterlyser också ett eget Timbro för socialdemokratin.

– Socialdemokraterna behöver i hög grad en egen tankeverksamhet. Partiet har inte gjort en enda självständig analys av vad som händer och vad som kommer att hända. Det behövs någon form av Timbro. På 80-talet hade partiet ett helt gäng med ekonomer med bland annat Kjell-Olof Feldt och Klas Eklund som tog fram rapporter med hög trovärdighet. Idag har Socialdemokraterna helt tappat idédebatten och har ingen analyskapacitet. Det behövs färre ombudsmän på Sveavägen 68 och fler kvalificerade akademiker.

Kan en partiledare sitta kvar när partiets politiska produkt byggs om?
– Definitivt. Det måste vara partiledningen som håller i hemläxan. Men partierna måste också fundera över vem som är bärare av berättelsen. Om Socialdemokraterna i högre grad ska berätta om medelklassens problem, måste man fundera över om Mona Sahlin är rätt partiledare. Jan Björklund kanske inte är den bästa personen att attrahera nya grupper för Folkpartiet.
Roger Mörtvik tror att svensk poltik amerikaniseras, politik går mot att bli en produkt som tillverkas och marknadsförs mer som vilken produkt som helst.
– De enda som systematiskt har utvecklat sin politik är moderaterna. Per Schlingmann (partisekreterare) säger rakt uppochner att Moderaternas uppdrag och politik, är viktigare än partiet.

Politik som blir allt mer av en produkt, bäddar för toppstyrda processer högt över gräsrotsnivå.
– Vi kommer att hamna i läge där fler partier tvingas testa de politiska produkterna utan förankringsprocesser som Socialdemokraterna hade under sin omgörning. Det slutade med en urvattnad politik och hundratals förslag som ingen brydde sig om. Moderaterna kunde göra detta eftersom de inte har någon organiserad intern opinion. Svenskt Näringsliv kan säga något men det går alltid att avfärda. Socialdemokraterna får ibland testa sina förslag på DN Debatt som fungerar som en slags fokusgrupp.