Vd Marie Reinius och kommunikationschefen Jonas Rodny har inte fått full semester i år från arbetet på Svenska Riskkapitalföreningen med en intensiv mediebevakning av inte minst med Caremas ägare KKR och Triton i spotlighten. Lagom till semestern dukade Svenska Dagbladet upp en artikelserie om riskapitalbolagens investeringar i bolag som erbjuder vård av funktionshindrade. Artiklarna agerade fnöske i sommartorkan och satte åter fyr på debatten.
– Det är liksom en never ending story. Det lyfts fram som om all vård drivs i privat regi, när det i själva verket är en bråkdel, säger Marie Reinius.
Hon tycker att rapporteringen saknar ”nyanser”.
– Det skulle vara önskvärt med rapportering om hur riskkapitalbolagen förstärker bolagens organisationer, utvecklar och bygger.

Och riskkapitalbolagen investerar inte bara i vårdbolag, som det verkar i medierna, utan finns i alla branscher, exempelvis industrin och detaljhandeln.


Varför får vården och riskkapitalet så stor uppmärksamhet i medierna?
– Det är väl för att vården ligger alla nära om hjärtat och attintäkterna kommer från skatter. Det som är tråkigt är att inte ägarmångfalden diskuteras. Många av de snabbväxande vårdbolagen som bildas drivs av kvinnor.  Man kan önska att det lyftes fram att detbehövs många olika ägarformer, stat, kommun, stora och små företagareoch riskkapitalbolag.

Vad är er roll i att debatten rasar?
– Vår roll är att sprida kunskap om vad riskkapitalbolagen gör och hur de fungerar. Man kan önska att vi var många fler personer än fem som skulle kunna vara med och förklara hur riskkapital fungerar som ägarmodell. Då hade det gått snabbare. Riskkapitalbolagen själva har historiskt varit dåliga på att kommunicera till andra än sina investerare. Det som är positivt är att våra medlemmar nu inser att det måste bli bättre på att kommunicera även till andra målgrupper.
 
Hur gör ni för att informera journalister om hur riskapitalbolagen fungerar?
– Du vet ju hur det är med journalister. Medierna ligger i hård konkurrens med varandra om publiken och berättar om vad de tror ger störst publik. Då blir det ofta skandaler och negativa saker.

Hur ska ni agera framöver för att vända debatten om vårdbolagen?
– Det blir mer av samma. Vi är ute och pratar mycket över hela landet och har tagit fram material om ägarmodellen som vi sprider. Vi berättar hur många jobb riskkapitalbolagen skapar. Om kommunerna ska klara samma nivå av vården år 2025 behöver kommunalskatten höjas med 14 procent, enligt SKL. Då tror vi att riskkapitalbolagen, som kan driva bolag effektivt, kan spela en roll så att inte skatterna behöver höjas så mycket.
Svenska Riskkapitalföreningen planerar även särskilda konferenser för vårdbranschen. Organisationen har dessutom anlitat

Svenskt Näringslivs förra kommunikationschef Janerik Larsson, som jobbar både för Timbro och Prime i dag. Han ska skriva en bok om riskkapitalbranschen och de bolag de har investerat. Boken ska vara klar i mitten av november. Boken bygger på intervjuer.

– Det kommer att bli en bok om det journalisterna inte vill skriva om. Han ger sin bild över hur det egentligen fungerar och sätter detta i ett samhällspolitiskt perspektiv. Han har bland annat intervjuat flera av våra medlemmar och vdar i portföljbolag.