Republikanska föreningens ordförande Yasmine Bladelius avgår. Hon är övertygad om att monarkin kommer att avskaffas under hennes livstid.

S-ledamoten Yasmine Bladelius (tidigare Larsson) har varit förbundsordförande för Republikanska föreningen sedan 2015.  Inför kongressen meddelar hon att det är dags att avgå.

– Jag kände att det var tid att lämna uppdraget. Det har varit fantastiskt att driva frågan (om att införa en republik) på en hel annan nivå. Men jag är också övertygad om att man är förbundsordförande för en nationell förening, kan man inte vara det hur länge som helst. Och Republikanska föreningen är vana vid en ordförande som sitter i 2-3 år.

Hur långt är det kvar innan monarkin avskaffas?

– Jag är säker på att vi är på god väg. Men när man gör en sådan förändring krävs ändringar i grundlagen och att det går ett val emellan. Jag tror det är svårt att få ett beslut under den här mandatperioden, men vi ser också hur folkopinion ökar. Om Republikanska föreningen får fortsätta att jobba med de viktiga frågorna med att bilda opinion för en republik, kommer politikerna att ta ett beslut, säger Yasmine Bladelius, och lägger till:

– Jag kommer att få uppleva en republik under min livstid. Det är jag övertygad om.

Yasmine Bladelius är född 1988.