Nivån för funktionell tillgång till internet höjs från 20 kbit per sekund till 1 Mbit per sekund. Det beslutade regeringen i dag.
 
Med det innebär att de dryga 3 000 hushåll som i dag inte har tillgång till exempelvis fibernätet eller det mobila nätet ska garanteras en internetuppkoppling med hastigheter på minst 1 Mbit per sekund.
 
På branschorganisationen IT- och Telekomföretagen välkomnar man uppgraderingen, men anser att den ny nivån fortfarande är för låg.
– I stort sett är det bra. Det har ju varit pinsamt att Sverige haft en sådan låg nivå som 20 kbit/s så det är hög tid för det. Men 1 Mbit är fortfarande inte tillräckligt, säger Mikael von Essen, näringspolitisk expert på IT- och Telekomföretagen.
 
I dag finns det nämligen många tjänster som kräver mycket högre kapacitet, menar han, än 1 Mbit per sekund
– En rimligare nivå skulle vara 2 Mbit. Då med ambitionen att uppgradera till 5 eller 10 Mbit om några år, säger han.
 
Regeringen jobbar också med att bygga ut det mobila bredbandet i det så kallade 800 Mhz-bandet. Teleoperatörerna Tre, TeliaSonera och det Telenor- och Tele2-ägda Net4Mobility har under året tilldelats frekvenser i bandet. Samtidigt har Net4Mobility fått 300 miljoner kronor av Post- och telestyrelsen för att bygga ut bredbandet i områden som saknar täckning.
 
Men trots regeringens investeringar är Mikael von Essen tveksam:
– Ska Sverige vara en ledande it-nation, som it-minister Anna-Karin Hatt (c) vill, då är 1 Mbit inte så mycket att komma med.
 
Ardalan Samimi