Hårda ord står mot hårda ord när opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell, som vill ta en riksdagsplats för Moderaterna, anmäler tidningen Dagens ETC till medieombudsmannen (MO). Hon överväger även en förtalsanmälan efter att ha blivit utpekad som främlingsfientlig. Själv pekar hon ut ETC som bidragsfuskare. Båda sidor är dock överens om att den enas sidan är besatt av den andra.

Det är i en ledartext signerad Ulrika Lindahl som utpekande sker i raden:

”Rebecca Wedmo (sic) Uvells populistiska vevande och främlingsfientlighet bedöms nu vara regeringsduglig politik”.

Enligt Rebecca Weidmo Uvell är det första gången hon själv får just det epitetet.

”Ja, det är första gången, även om just ETC publicerat åtskilliga artiklar om mig med svepande formuleringar om samma sak. Men inte förrän nu har de skrivit det rakt ut och påstått att jag är rasist”, mejlar hon.

Hur ser du på det?
”Det är skandalöst och jag tar väldigt illa vid mig. Dessutom är jag barnbarn till en fattig invandrare själv. Men jag har inga finbyxor på när vänster vill slåss så jag anmälde det direkt till Medieombudsmannen när jag såg det i morse. Det får vara nog nu. Med en vänster som gränslöst beter sig som åsiktsdomare i debatten och fular ut alla åsikter till höger om Miljöpartiet som rasism. Det har förstört för Sverige i ett decennium, att vänstern lyckads skapa ett debattklimat där allt som har med den stora frågan migration överhuvud taget inte ens fick yppas i offentligheten. Valet 2022 ska inte vara ännu ett val där de får bete sig så här ostraffat. Vi ska kunna prata om alla frågor öppet utan att kallas en av de värsta sakerna man kan kalla någon”.

Hur kan det påverka din kandidatur till riksdagen (m)?
”Hela syftet med att kalla mig främlingsfientlig i en tidning är att skada mig professionellt och det just därför jag anmält dem till MO. Sedan är ETC en kontraindikator och har publicerat åtskilliga artiklar om just mig genom åren, nästan så man kan börja undra om de är besatta. Så vad gäller just provvalet tror jag att det får motsatt effekt. Men det får vi se. Provvalet är 11-17 oktober.

Hur förväntar dig att MO och ETC ska agera nu?
”Jag förväntar mig att ETC fälls och om de inte gör det kommer jag överklaga. Jag tycker faktiskt inte media som uppbär presstöd och påstår sig leva efter det pressetiska systemet helt grundlöst och utan ens det minsta belägg ska få skriva att jag som moderat är främlingsfientlig. Det är kränkande och förtal och sådant hör inte hemma i seriös media”, anser Rebecca Weidmo Uvell som överväger att driva frågan vidare:

”Jag överväger att stämma för förtal just nu men har ännu inte tagit ett beslut”.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC, har ett annat perspektiv på publiceringen:

”Nej, jag är inte orolig för MO-prövningen. Mer så för vad som är på väg att hända med Moderaterna”, mejlar han.

Hur ser ni på anmälan?
”Det är alltid bra om en publicering blir prövad om någon känner sig orättvist behandlad. Även i de fall när det är uppenbart att personen är i högsta grad rättvist behandlad, utifrån sitt flöde av åsikter i diverse kanaler”.

Kommer ni att agera på något sätt?
”Vi har förtydligat att Rebecca Weidmo Uvell inte alltid har all sin fokus på invandring, sett till bloggande och annat, men att så definitivt är fallet senaste veckorna, och att trenden är tilltagande.

Ni pekar ut Rebecca som främlingsfientlig och hon pekar ut er som bidragsfuskare. Hur ser du på det?
”Jag antar att hon avser presstödet. Det prövas av en revisor varje år innan beslut om stöd beviljas. Men jag har noterat att Weidmo Uvell är oupphörligt fascinerad av vad vi sysslar med, ett slags besatthet om man så vill. Men som tur var finns nu en röd, grön och oberoende dagstidning som kan påtala det självklara, att Weidmo Uvell under lång tid har byggt sin plattform på att glida över från migrationskritik till främlingsfientlighet. Det är denna plattform hon nu försöker casha in till en riksdagsplats. Givetvis är det också därför hon anmäler till MO. Svansen ska ha sitt. Swish. Röster.