Affärssajten Realtids vd Jonas Wiwen-Nilsson kliver av efter 20 år av olönsamhet.

Förra året, år 2019, gjorde Realtid en förlust på -10,7 miljoner på en omsättning på 3,1 miljoner kronor. I år har bolaget försökt sig på en börsintroduktion som ännu inte har förverkligats. Men ägarkonstellationen har förändrats tillräckligt för att grundaren Jonas Wiwen-Nilsson har fått kliva av utan att någon ny vd har värvats.

Under en övergångstid ska Björn Hemmingsson, tidigare vd på ÖstersundsTidningar, in som vd för Realtid som nu ska ställa om till ett prenumerationsbaserat mediehus i stället för annonsfinansierat, eller kanske snarare ägarfinansierat.

Dagens Opinion har varit i kontakt med Jonas Wiwen-Nilsson, vars familj fortsatt är en av de större ägarna i bolaget. Han sitter också kvar i styrelsen. Han vill inte prata om saken utan hänvisar till ett intetsägande pressmeddelande:

”Vi går nu in i nästa fas i bolagets utveckling. I skenet av det känns det helt rätt att för mig som grundare lämna över stafettpinnen som vd”.

Att Jonas Wiwen-Nilsson lämnade realtid var avgörande för att nyhetschefen Camilla Jonsson skulle stanna kvar och ta över som chefredaktör. Hon hade redan bestämt sig för att gå över till konkurrenten Dagens PS.

Nu är det hon och nyhetschefen Marlene Sellebråten som ska se till att Realtid blir en tjänst folk vill betala pengar för att läsa.