10. Flyget
Flygindustrins försök att slippa klimatkrav genom att profilera sig som lilla David mot stora Goliath är kul att följa, men i Durban får flygets och sjöfartens respektive FN-organ räkna med krav på minskade utsläpp. Kanske påverkas delegaterna av att Durbans flygplats ska bli Afrikas första klimatneutrala?
9. Holm&Romson
Åsa Romson höll på att hamna utanför delegationen efter att hon som nyblivet språkrör avsagt sig sina utskottsplatser i riksdagen, men klarade sig på en utskottssuppleantplats medan Jens Holm åker som EU-miljörörelse. Båda laddar för att klä av nya miljöministern i Durban.
8. Miljörörelserna
Det bli minsta miljörörelseuppslutningen på länge; Sydafrika har ingen stark egen miljörörelse och det är långt att åka för européer och amerikaner. Inte heller har man laddat upp som inför ”Hopenhagen”. Naturskyddsföreningen och svenska Världsnaturfonden kommer för att försvara Kyotoprotokollet, Greenpeace bevakar från hemmaplan. Håll ögonen öppna för kul evenemang från Oxfam, Pan-African Climate Justice Alliance och Friends of the Earth.
7. Jacob Zuma
Efter idiotiska påståenden om att aids kan duschas bort, pinsamma månggiften och en skamlig hållning till Mugabe, tar Zuma revansch. Utmanarna i ANC är borta och fotbolls-VM följs upp med klimat-VM. Sydafrika är stolta över att vara med i nyindustrialiserade BRICS-länderna och gör därför självpåtagna klimatåtaganden som kan inspirera andra.
6. Kreativa räknesätt
I-världen har lovat u-världen 100 miljarder dollar per år från 2020 i Gröna Fonden, varav 30 mdr senast 2012. I Durban redovisar man att ”fast track”-pengarna är på plats, medan u-länderna hävdar att det är gamla biståndspengar, villkorade lån och delfinansieringar som bara fått ny rubrik. Den som är bäst på att räkna kreativt vinner debatten.
5. Nya miljöministern
Durban är Lena Eks första större föreställning, med krav på sig från det egna partiet att skärpa tonen i klimatfrågorna jämfört med Carlgren. Men EU talar med en röst – och den rösten driver en svagare klimatpolitik än vad Ek begärde som EU-parlamentariker för bara några månader sedan. Hur hanterar hon det?
4. EU:s klimatmål
EU:s miljökommissionär vill att EU ensidigt ska minska sin klimatpåverkan med 30procent till 2020, industrikommissionären säger att det vore en ”avindustrialisering av Europa”. Vilken linje EU driver i Durban är inte klart, vilket ger det polska ordförandeskapet stort utrymme – och de har tidigare blockerat klimatavtal.
3. Nationella åtaganden
I Köpenhamn bestämdes att varje i-land ska ta fram egna utsläppsmål och målen antogs i Cancún. De ger en temperaturhöjning på 3-4 grader snarare än de max 2 jorden bedöms tåla, vilket ger ett tryck på tuffare mål i Durban. Dessutom kommer många att begära mål som klarar MRV; mät, rapportera och verifiera – men det vill inte USA.
2. Kyotoprotokollet
Nästa år löper Kyotoprotokollets utsläppskrav på i-världen ut, och USA, Ryssland, Japan och flera andra säger nej till en andra åtagandeperiod. Kommer EU ensamma skriva under avtal som då bara står för 15 procent av världens utsläpp?
1. Plan B
”Det finns ingen Plan B” var det kaxiga budskapet inför Köpenhamnsmötet. Inte så smart, kan man tycka i efterhand. Miljörörelsen insisterar på att Kyotoprotokollet är det enda som gäller, medan EU redan luftat att de inte tänker stå med brallorna nere en gång till. Räkna med att se en Plan B i slutet av Durbanmötet.
Mattias Goldmann
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...