Det är i en debattartikel som pr-konsulten berättar om sitt beslut att för första gången på 25 år ställa in sin Almedalsmedverkan.
 
En av anledningarna är priserna för boende och lokaler på senare år rejält pressats uppåt. Han hävdar bland annat att en lokal i centrala Visby i dag kan kosta uppåt 6 000 kronor per kvadratmeter och att en trea i innerstaden kan gå loss på 75 000 kronor för bara en vecka.
 
”Risken är att medverkan blir förbehållet kapitalstarka organisationer, medan de med begränsad budget kommer att få svårare att delta”, skriver Lars-Olof Pettersson.
 
– Vi har inte haft några problem med våra leverantörer av vare sig bostäder eller platser, men det blir en väldig kostnadsexplosion i Almedalen, säger han till Dagens Opinion.
 
Lars-Olof Pettersson är också kritisk till hur veckan under åren fortsatt att växa i takt med att antalet riksdagspartier ökat.
 
”Almedalen blev ett begrepp när riksdagen bestod av fem partier. Nu är det åtta partier och Almedalsveckan har blivit en tillställning på åtta dagar. I år får Feministiskt Initiativ möjlighet att inta scenen en nionde dag”, skriver han i debattartikeln.
 
– De har inte varit förmögna att hantera det, utan man har bara lagt på en dag ytterligare, vilket gör att det blir ohanterligt. Ingen orkar med åtta dagar.
 
Måste inte du som pr-konsult ändå vara på plats?
– Nej, det måste man inte.
 
Åker du nästa år?
– Det vet jag inte ännu, så långt har jag inte planerat.
 
Lars-Olof Pettersson betonar samtidigt att Almedalen är något som behövs, men att veckan behöver reformeras. Bland annat föreslår han att antalet dagar ska begränsas och att partierna inte behöver varsin dag. Samtidigt behöver kommunen se över tillgången på mark och om det går att begränsa priserna.
 
Vad har du fått för respons?
– Den respons som jag nåtts av har nästan helt och hållet varit positiv. Det är många som tycker Äntligen, någon som säger ifrån.
 
En som har reagerat är Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård. I en intervju med tidningen Hela Gotland håller hon med både om att veckan blivit för lång men också om att priserna skjutit i höjden.
 
– Vi får väldigt mycket kritik, att man bara hyr ut veckovis och att priserna är hiskeliga. Det gör att folk börjar hesitera och det är inte bra om inte "rätt folk" kommer hit. "Rätt folk" är politikerna, det är ju en politikervecka. Vi vill ha hit makthavarna och de är inte alltid de rikaste, säger hon till Hela Gotland.