Ett av företagen som nämns i debattartikeln är Baggium. Vice vd Patrik Nystedt, håller inte med om författarnas verklighetsbeskrivning.
Han har två stora invändningar.
– Lars Ohly antyder i artikeln bland annat att friskolor drar ner på utgifter för elever med stödbehov och anställer färre lärare. Hos oss är det tvärtom. Vi har betydligt fler lärare än i snittet i Sverige och tar definitivt emot alla elever. Vi tar gärna emot elever på individuella programmet.
Den andra invändningen handlar om huruvida friskolor ska få gå med vinst.
– Det är en självklarhet att vi måste kunna ha ett överskott i verksamheten. Inget bolag mår bra av att ha en ekonomi på gränsen.
I debattartikeln framhålls andra nordiska länder system för friskolor. Artikelförfattarna anser bland annat att de systemen har hårdare regler som ser till att pengarna kommer tillbaka i utbildningen.
– Det går inte att jämföra med andra länder. I Danmark betalar exempelvis föräldrarna själva pengar för att barnen ska få gå i en viss skola. I Sverige får alla elever ett lika stort anslag. Sverige har ett system som definitivt är att föredra. Om vissa skolor sedan är mer effektiva än kommunala skolor är något annat. Systemet är utmärkt, säger vd Patrik Nystedt.
Företaget Pysslingen gör 3 000 kronor i vinst per elev, berättar Lars Ohly och Rossana Dinamarca.
Johan Göterfelt, vd, Pysslingen, kommer under veckan att ge en detaljerad replik på DN Debatt.
Men lite kokar det över redan i dag.
– Artikeln ett direkt faktafel. Vi har inte tagit ut någon vinst utan återinvesterar allt i i verkameheten.
Johan Göterfelt verkar inte direkt överrumplad av debattartikeln.
– Vi har läst detta sedan 1977 så det är inget nytt. Det är samma argument idag. 1984 skrev den dåvarande socialministern Sten Andersson skrev i en debattartikel att alla privata dagis skulle läggas ner. Han bad senare om ursäkt.