Jonas Hellman, chef för politik och samhällsanalys på Prime, tycker att regeringsbildningen öppnar ”stora möjligheter” för public affairs-konsulterna.

Hur ser du på ministerutnämningen?
– Det är ungefär samma regering som tidigare, men den ska föra en annan politik. Det blir spännande att se om det funkar, säger Jonas Hellman, chef för politik och samhällsanalys på Prime, och vidare:

– Stefan Löfven har satsat på säkra kort. På den den socialdemokratiska sidan är de nya inga oväntade personer.

Sticker någon ministerutnämning ut?
– Det var väl kulturministern Amanda Lind som kom att diskuteras lite, men annars är det inget som sticker ut. Både Hans Dahlgren och Anders Ygeman har varit i kanten av någon affär, men så blir det bortglömt och förlåtet. Ibrahim Baylan blev befordrad och får bli departementschef.

Hur ser du på regeringsförklaringen?
– Det lät som om Centerpartiet hade skrivit regeringsförklaringen och som om Stefan Löfven skulle följa den. Men kommer han att hålla det?

Hur menar du att det lät som att Centerpartiet hade skrivit regeringsförklaringen?
 – Mycket av innehållet skulle en centerpartist säga. Sedan finns det delar som kom från Liberalerna. Socialdemokraterna tar över utbildningsdepartementet, men de ska genomföra Jan Björklunds skolpolitik.

Jonas Hellman utvecklar:

–  Många socialdemokrater måste känna sig i förvirrade när de hör detta. Det ska bli intressant att se vad som genomförs. För oss som är pa-konsulter öppnar det stora möjligheter. Det var en innehållsrik regeringsförklaring eftersom den återspeglade 73-punktsöverenskommelsen. Ett stort antal utredningar ska tillsättas, så det finns mycket för företag och organisationer att försöka påverka.

Det verkar som många förslag är låsta av överenskommelsen och hårt bevakade av Jonas Sjöstedt (v). Hur mycket går det att påverka punkterna i överenskommelsen?
– Att Stefan Löfven läser upp punkterna signalerar att de ska genomföras. Det är mer en fråga om hur det ska gå till. Hur överenskommelsen ska tolkas kommer att prägla den politiska diskussionen de närmaste åren. Vänsterpartiets möjligheter att påverka är i praktiken små. Om C och L stödjer regeringens budgetförslag så kan dessa antas av riksdagen utan Vänsterpartiets stöd.