”Moderaterna har lyssnat in kritiken. Vi är nu beredda att lagstifta kring de politiska partiernas finansiering. Men i det arbetet bör partiernas samtliga finansieringskällor ses över”, säger partisekreteraren Sofia Arkelsten på Moderaternas hemsida.
Hittills har Moderaterna varit emot en sådan lagstiftning trots att det har varit allmänt känt att Securitas största ägare Gustav Douglas har lagt in rejält med pengar i Moderaternas kassa. I ett försök att få Moderaterna på andra tankar, bestämde sig Socialdemokraterna för att inte rösta för en lagstiftning utan i stället försöka driva frågan via diskussioner med partisekreterarna. Kanske har det gett oväntat snabb effekt.
Moderaternas presschef Johan Elmberg säger att omsvängningen inte har att göra med Socialdemokraternas ändrade linje.
– Nej, det här är en naturlig fortsättning på steget från i våras då vi bestämde oss för att redovisa partibidrag på över 20 000 kronor från privatpersoner.
I morgon ska partisekreterarna träffas för att diskutera just partibidragen. Det är också därför Moderaterna släpper nyheten om sin kovändning.
– Vi ville ha med detta som ingångsvärde till mötet i morgon, säger han.
Moderaterna har utsatts för tryck under Carema-krisen, det har diskuterats att ni får pengar från vårdföretagen som tack för avregleringen av marknaden. Är det därför ni svänger om partibidragen?
– Nej. Det har inget samband med det. Vi vill skingra den oro som finns för att partiet ska vara utsatt för otillbörlig påverkan.