Edit Künstlicher, driver pr-byrån EditK. De senaste veckorna har hon dykt upp i två sammanhang och uttalat sig kritiskt mot marknadsföringen av det vita snuset, alltså portionssnus med nikotin men utan tobak. Den 7 november publicerade hon ett debattinlägg i Dagens industri. I debattartikeln står att läsa:

”Det vita snuset var tänkt som en hjälp att sluta röka. Så blev det inte. I stället har aggressiv marknadsföring lockat icke-rökande unga kvinnor in i ett nikotinberoende. Kommunikationsbranschen har kopplat greppet om influerare som blivit mäktigare i och med tobaksbranschens marknadsföringsbudget. En ny lag skulle sätta stopp för det, men den skjuter förbi målet”.

Edit Künstlicher uttalar sig kritiskt om det vita snuset och hur det marknadsförs även i SVTs dokumentär ”Fångad av tjejsnuset”.

”Jag fick frågan från SVT att medverka i dokumentären ”Fångad av tjejsnuset” och det är självklart att jag medverkar för att syna dessa manipulativa krafter som påverkar våra barn”, berättar Edit Künstlicher via mejl.

Engagemanget mot det vita snuset är inte nytt:

”Jag har sedan jag startade byrå tagit ställning mot att marknadsföra tobak, nikotin, alkohol, spel och kirurgiska skönhetsingrepp. Det är en självklarhet. Men jag fick upp ögonen för det vita snuset genom mina barn för flera år sedan då de var minderåriga och deras sociala flöde var fullt med influencerinlägg som propagerade för det smaksatta vita snuset. Jag har offentligt sedan dess uttalat mig offentligt och ifrågasatt hur marknadslagstifningen kan vara så tandlös när det kommer till nikotinpreparat och sociala kanaler. Byråer, kända profiler och influencers har obehindrat kunnat anordna ’snusevent’, sytt upp ’snusklänningar’ och delat ut gratissnus till en minderårig målgrupp”.

Finns det någon organisation eller nätverk bakom?

”Dokumentären är en SVT produktion där olika experter medverkar bland annat A Nonsmoking generation men även nikotinforskare, tandläkare och entreprenören som uppfann det vita snuset och sålde till Swedish match. Jag medverkar som pr-strateg och uttalar mig om marknadsföringen som varit extremt framgångsrik”.

Vad vill du uppnå?
Jag vill att varumärken som sponsrar influencers och profiler som medverkar till att få andra bli nikotinberoende ska dra öronen till sig och dra in pengarna. Jag vill att influencers säger nej till att exponera alkohol, spel, tobak och nikotin i dina kanaler om de inte kan garantera att ALLA som blir exponerade för inläggen inte är över 25 år, enligt ny lag. Jag vill att lagstiftarna vaknar upp och driver igenom en lag som värnar om folkhälsan istället för att springa lobbyisternas ärenden. För det anmärkningsvärda är att vi pratar om hälsa och hur vi ska leva länge i nästa generation men skyddar inte den nya generationen mot ett nikotinberoende som påverkar hälsan negativt. Det är helt skruvat. Det vita snuset är en svensk uppfinning som Philip Morris nu vill rulla ut globalt när de köper Swedish Match.

Vad är nästa steg?
”Att fortsätta trycka på för att få till en lagstiftning som är verksam i de kanaler där unga rör sig. Det ska inte finnas kryphål i lagen och det ska vara glasklart vad som gäller”.

Och hur ser du på byråer som jobbar för vitt snus?
På samma sätt som byråer som jobbar med spel, tobak och starksprit. Om man som marknadschef eller kommunikationschef upphandlar byrå så bör man göra sin due dilligence vilka kunder byrån jobbar med. Offentlig sektor borde ha det som kriterier i upphandlingen precis som hållbarhet och kollektivavtal att inte jobba med byråer som springer tobaksbolagens ärenden. Varumärken hoppar av samarbetet med Margaux Dietz, men inte en enda marknadschef har höjt på ögonbrynen när Johanna Nordström, Filip och Fredrik, Hanna och Amanda eller Molly Hammar marknadsför snus till minderåriga.