Vad har ni för målsättning med sajten?
–Det är en debattsajt och en förening med syftet att öppna upp för en nyfiken debatt om det socialdemokratiska partiprogram som ska antas år 2013, därav namnet. Vi vill både få förslag på konkreta reformer och vara den naturliga samlingspunkten för en bra idédebatt om socialdemokratins framtid, säger Johan Sjölander, landstingspolitiker i Stockholm som är sajtens chefredaktör.
–Vi hoppas kunna driva seminarier och liknande framöver, men kärnan i verksamheten är sajten. Vi kommer också arbeta mycket med sociala medier där vår facebookgrupp blir navet. I dag fredag eftermiddag har vi en kickoff på Sveavägen 68 med ett mingel och en paneldebatt där jag, Evin Cetin och Lena Sommestad deltar.
Vilka står bakom sajten?
–Vi är en grupp personer som har upplevt att det saknas en mötesplats för den idédebatt som förs om socialdemokratin. Magnus Ljungkvist är den av oss grundare som har talat längst om det här.
Magnus Ljungkvist är tidigare socialdemokratisk pressekreterare i landstinget i Stockholm, ett jobb han lämnade vid årsskiftet för att bli public affairs–konsult hos Mix PR. Han är också vd på nättidningen Makthavare.se.
Vilka är välkomna att skriva ho er?
–Alla, men det riktar sig främst till de som sympatiserar med socialdemokratins grundläggande idéer och funderar omkring hur partiet ska kunna utvecklas och förnyas. Vi vill se framåt i konkreta sakfrågor och diskutera samhällsutvecklingen, istället för att fastna i det politiska spelet och den politiska positioneringen som alltid handlar om frågor och förslag är höger eller vänster.
Har ni satt upp några konkreta mål?
–Vi har inga kvantitativa mål. Men vi vill att det här ska bli platsen där debatten om det nya partiprogrammet förs, och vi kommer jobba aktivt för att hitta intressanta debattörer som har någonting att säga. En förutsättning för att det ska fungera är att vi lyckas väcka det intresse som vi tror finns bland annat i bloggosfären. Den visar att det finns en hel del personer därute som vill diskutera S framtid.
Får ni någon extern finansiering?
–Vi har fått ekonomiskt stöd från partiet och ABF, men det är inga stora pengar. Allt arbete sker ideellt, det är ingen som får någon lön för det här.
Andreas Henriksson