Efter att konstnären Lars Vilks omkommit tillsammans med hans skyddande poliser, har kommentarerna strömmat in. Här är politikerna som hittills har kommenterat Lars Vilks bortgång.

Amanda Lind, kulturminister (mp)
Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta såhär.

Annie Lööf, partiledare (c)
 ”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”.

Gulan Avci, ledamot (l)
”Generas över vissa kommentarer på Twitter. Lars Vilks provocerade, men konsten ska vara provokativ. Poliserna riskerade sina liv varje dag för det fria samhället. De fick betala det högsta priset. Tuffingar bakom ett tangentbord kommer aldrig komma i närheten av att vara modiga”.

Mikael Damberg, inrikesminister (s)
”Jag har nåtts av de fruktansvärda nyheterna om tragedin i Markaryd. Våra tankar är naturligtvis hos de anhöriga, vänner och kollegor i denna svåra stund”.

Jimmie Åkesson, partiledare (sd)
”Det är med stor bestörtning jag nu på kvällen nås av uppgiften att konstnären och yttrandefrihetskämpen Lars Vilks, samt två poliser, har omkommit i en tragisk bilolycka. Mina tankar går till de anhöriga till de omkomna”.

Hanif Bali, ledamot (m)

Lars Vilks, vila i frid. En oerhört var glad, hjärtlig och varm person. När han skulle intervjuas i God Ton så bad polisen oss att inte genomföra det på mitt riksdagskontor som var den vanliga inspelningsplatsen. Så kringskuret var hans liv. Så starkt var hotbilden.

vet du mer?
här kan du tipsa anonymt