Arbetsgruppen tillsattes i februari 2012 och har som syfte att "utveckla vår politik för välfärden och det gemensamma ägandet". Den förre partisekreteraren Sofia Arkelsten ingick i ledningen för gruppen, men det gör inte hennes efterträdare Kent Persson.
Dagens rapport kan ses som en intern pamflett mot de moderater som har som dogm att allt gemensamt ägande är av ondo.
Peter Norman och Anna Kinberg Batra skriver:
 
"Moderaterna har historiskt sett positionerat sig som motståndare till gemensamt ägande. Emellanåt har det låtit som om försäljningar i sig självt skulle lösa alla effektivitets- och kvalitetsproblem. Att driftsformen eller ägandet skulle vara den avgörande faktorn för framgång motbevisas av verkligheten. Varken ägandet eller eventuella försäljningar har i sig något egenvärde."
 
Rapporten berättar om framgångar med vissa avregleringar, som Televerket, som öppnade upp för utveckling och prispress på telemarknaden. Författarna nämner dock inte att statliga Televerkets omfattande beställningar av spetsteknik lade grunden för telekomjätten Ericsson.
 
Artikelförfattarna slår fast att "varken ägandet eller eventuella försäljningar har i sig något egenvärde. Nya moderaternas slutsats är att ägandet och driftsformerna bör prövas från fall till fall utifrån kriterier som tillgänglighet, kvalitet och samhällsnytta."
Sedan Moderaterna tagit över driften av statliga bolag genom att flytta ägande från Centerpartiets näringsdepartement till det egna finansdepartementet, har det gått riktigt knackig för bolag som Vattenfall och SAS.
 
Anna Kinberg Batra och Peter Norman lägger också fast "vissa principer som bör ligga till grund för att säkra ett ansvarsfullt gemensamt ägande", långsiktighet, ekonomisk ansvarsfullhet, marknadsmässiga krav, hållbarhet, mångfald och jämställdhet, öppenhet och föredömlighet.
Gemensamt ägda bolag bör dessutom ha hög skattmoral.