Alliansregeringen har varit för dålig på att berätta om sin politik. Alliansen gör många bra saker som aldrig kom fram. Den repan i tillvaron för högsta makten, skulle Per Schlingmann åtgärda som nyutnämn statssekreterare i Statsrådsberedningen.
Tänket var i det närmaste identiskt med hur Moderaterna agerade ett par år efter valvinsten 2006. Partiet var för dåligt på att berätta om alla framsteg som gjorts, och det skulle åtgärdas med glad kommunikation.

Per Schlingmann har hållit sig undan sedan han fick jobbet som inofficiell kommunikationsminister.
När terroristen sprängde sig själv i Stockholm var det Carl Bildt och inte kommunikationsministern som satte agendan i kommunikationen. Kommunikationsproffsen som hade väntat sig en Per Schlingmann i rollen som kommunikationschef för Sverige AB, fick sin vision krackelerad.
Det kan vara svårt för en partisekreterare, som är starkt impregnerad av partifärgen, att agera neutral minister, vilket kan var en anledning att Per Schlingmann håller sig undan. Men hur länge kan han agera i det dolda innan skattebetalarna och oppositionen börjar undra vad han presterar för den furstliga lönen.

Skattebetalarna behöver nog inte oroa sig för att Per Schlingmann är overksamhet. Det finns tecken på att karln arbetar. Den senaste månaden har regeringens ministrar pepprat redaktionerna med debattinlägg som inte är debattinlägg utan beskrivningar över vilka framsteg regeringen har gjort eller ska göra. Mindra aktiva debattredaktörer förblindas av de ministerns ståtliga byline och tar in de ofta helt tandlösa artiklarna. Jag räknar till 40-tal debattartiklar, i form av mer eller mindre tandlösa programförklaringar, sedan Per Schlingmann tillträdde i Syftet är förstås att berätta om regeringens framsteg. Debattredaktörerna, även jag, får utrymme bekvämt fyllt av ministerglans. Alla blir glada, kan tyckas. Om det inte vore för den otäcka känslan att läsarna blir blåsta av propaganda de själva finansierar via skattesedeln. I tidningar de sannolikt även betalar för.

Här är några exempel på regeringens "debatt"
Mångkulturella företag en framgångsfaktor för Sverige
Fem strategier för hållbar tillväxt
Tillsammans kan vi vända trenden!
Ny satsning för en giftfri vardag