Kristdemokraternas kommunikationschef Per Gudmundson tycker att Dagens Nyheters tv-kritiker Johan Croneman har en grottmänniskosyn på politik. Detta med anledning av en Johan Cronemans kolumn om Kristdemokraternas syn på public service.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har sagt att hon ville se ett ”snävare public service” inriktad på nyheter och finkultur. Det diskuterar Johan Croneman i sin senaste kolumn.

Han skriver bland annat att Ebba Busch SVT-kritik ska ses som ett ”långt seriöst förhållande” med Jimmie Åkesson (SDs partiledare). Det är en utsaga som Per Gudmundson väder sig emot:

”Det är måhända förståeligt att en tv-kritiker beskriver en politisk process som ett relationsdrama, men det ger ingen rättvisande bild, är jag rädd. KDs syn på public service har växt fram oberoende av hänsyn till eventuella framtida samarbeten”, berättar Per Gudmundson i en mejlintervju.

Som kommunikationschef förekommer han själv i Johan Cronemans krönika:

”Man både hör och ser framför sig hur hennes presschef Per Gudmundson, före detta Svenska Dagbladets ledarsida i 10 år, spökskriver hennes Twitterinlägg och rotar fram den ena knasiga pressvinkeln efter den andra”.

”Johan Croneman blottar en grottmänniskosyn på politik. Som om den kvinnliga partiledaren är en marionett, och att det sitter medelålders män bakom och drar i trådarna. Det är inte riktigt så det funkar, kan jag intyga.”

Hur mycket styr ni strateger på partiet era politiker och er partiledare egentligen?
”Det är en felaktigt tänkt fråga, tycker jag. Att politiska organisationer bli mer professionella i kommunikationen står inte i motsatsställning till äktheten i innehållet. Det är politikerna som bestämmer. Strategerna hjälper dem att bestämma.”

När det gäller sakfrågan, presenterar Johan Croneman SVT som ett ”hatobjekt för den nyhöger som Ebba Busch vädjar till”. Är det så man ska se SVTs kritik av SVT?
”Det finns inget hat här. KD värnar public service. Vad är grejen med DN-skribenter som ser hat överallt där folk inte håller med dem?”