För en vecka sedan rapporterade Dagens Opinion om att Star PR i Sverige skulle rekonstrueras efter att de nordiska dotterbolagen gått i konkurs. I dag visade det sig att rekonstruktören Erik Osvald från Ackordcentralen inte lyckas rädda bolaget som sätt i konkurs.
Anna Morin, Sverigechef för Star PR berättar:
 
– Det går inte alltid som man tänkt sig. Vi har haft för lite likvida medel. Det är det som sänker oss. Vi visste att det skulle bli tajt eftersom man under en rekonstruktion byter ekonomiskt system till att man måste betala alla investeringar i förskott samtidigt som vi som vanligt fakturerar i efterskott. I den första fasen av rekonstruktionen hamnar man i ett vakuum och utan kontanter gick det inte att driva byrån.
Konkursen innebär att alla borgenärer drabbas. Stora som små. Dessutom får staten gå in med lönegarantier till de anställda.
Byrån drivs dock vidare ett tag till av Erik Osvald som nu kan titulera sig konkursförvaltare.
– Det är hans beslut. Han bestämmer hur länge byrån drivs vidare. Vi har haft ett första informationsmöte där han försöker få kläm på om byrån går att driva vidare. Men vi har inga bildelar att sälja, bara våra timmar.
Därmed är byrån mycket svår att sälja när den väl tämd på personal. Byrån är inte mycket mer värd än de anställda och deras kundrelationer.
Grundaren David Hesselman får se sin byrå förintas, men Anna Morins tankar är hos de 40 medarbetare varav 25 i Sverige som nu blir utan jobb.
– I ett sånt här läge är det tuffare för personalen. Som ägare har man ändå varit involverad i företaget och besluten som göra att bolaget har hamnat här. Som personal räknar man ju med att få sin lön om man bara levererar.