Det är i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet i dag som riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (m) och tidigare statssekreteraren Krister Thelin (m) lägger fram idén om en sammanslagning.
 
Men istället för att slå ihop delar av Alliansen eller bilda valkartell föreslår de alltså Alliansen registreras som ett riksdagsparti hos Valmyndigheten och går till val som ett samlat parti, men med fyra olika valsedlar.
 
Förslaget får dock tummen ner från Alliansens andra partier.
 
Enligt Nina Larsson, partisekreterare för Folkpartiet, lyftes frågan redan innan valet 2006 av dåvarande partiordförande Lars Leijonborg.
 
– Men det fanns inget intresse då och vi har inte direkt något intresse nu heller. Partierna måste själva kavla upp ärmarna och visa att man förtjänar väljarnas förtroende på egen hand, men i det samarbete vi har nu, säger hon.
 
Samtidigt stänger partiet ”inga dörrar helt”, enligt Nina Larsson. Dock är intresset lika svalt hos både Centerpartiet och Kristdemokraterna.
 
– Vi har inte gått in i Allianssamarbetet med syfte att bilda ett gemensamt parti utan för att få till ett bra samarbete som gör att vi kan styra Sverige på ett bra sätt. Och det har vi. Det är inte aktuellt för vår del att göra några förändringar i partistrukturen, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
 
Vore det inte ett bra sätt att undvika att Centerpartiet hamnar utanför riksdagen?
– Jag ser inte att det finns någon risk att vi åker ur riksdagen. Om man tittar på opinionssiffrorna under en kort period missar man att det sker stora förskjutningar i opinionsläget. I valet 2006, när Alliansen var nybildad, ökade Centerpartiet med nästan två procent. Sedan minskade vi något i förra valet, men fick 6,6 procent. Ingen vet vad som ska hända i nästa val.
 
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson låter hälsa via sin pressekreterare att partiet ”ställer sig negativt till förslaget”
 
– Väljarna vill se en allians som förmår att komma överens i politiska sakfrågor, men samtidigt vill väljarna också att varje parti ska vara tydliga med vad de tycker och vi tycker inte att det här är den lämpliga vägen. Det är fel väg att gå, säger hon.