Ska statsminister Fredrik Reinfeldt (m) göra en Stoltenberg? Alltså köra taxi en fredagseftermiddag så att det ska se ut som om han intresserar sig för vanliga människors åsikter? Skulle han som Norges statsminister ta hjälp av sina kompisar på en pr-byrå, men då inte Try utan kanske den svenska motsvarigheten Prime? Och rigga taxiresorna med betalda låtsaskunder? Och stänga av kommentarsfunktionen på Youtube-klippet?

Ni har svaret själva. Självklart ska inte Fredrik Reinfeldt med hjälp av en pr-byrå spela in en viral kampanj som för tankarna i bästa fall till David Batras Bilal Kachif och i sämsta fall till Robert de Niros Taxi Driver. Det finns ingen anledning att nervärdera ett av landets absolut viktigaste ämbeten.

I Sverige skulle ett sådant upplägg debatteras, granskas och vändas ut och in och sannolikt slå tillbaka mot avsändaren och nog inte göra så mycket nettonytta. Om Jens Stoltenberg pr-knep hyllas ogranskat i Norge, vilket det nog inte gör, skulle det mer vara ett tecken på hur djupfryst deras ankdamm är.

Därmed inte sagt att svenska politiker saknar förbättringspotential. Valet av plats för de numera så obligatoriska sommartalen är ett exempel. Det ska vara svenska sommarplatser, gärna på hemmaplan som Gustav Fridolin (mp) i Vittsjö, Jimmie Åkesson (sd) i Sölvesborg och Jonas Sjöstedt (v) i Umeå. Fredrik Reinfeldt (m) tar en skärgårdsbåt till en grässlänt Gustavsberg. Kan det bli mer sommarsvenskt? När Annie Lööf (c) debuterar i morgon väljer hon Rosendals trädgård i Stockholm. "Om vädret tillåter samlas vi i äppellunden, annars i det östra, fristående växthuset", står det i pressinbjudan.

 
Växhuset kanske är logisk plats för en näringsminister som försöker hålla ordning på tillväxten och Tillväxtverket. Men vad säger valet av en etablissemangets handelsträdgård från fornstora dagar om bilden centerpartiledaren vill förmedla? Vad säger de andra partiledarnas val av sommaridyller som kulisser för sina sommartal? Att de har Astrid Lindgren-Sverige som referensram snarare än Stieg Larssons brutalare nutid? Att partiledarna är rädda för att i dra publik i förorterna? Att de saknar kreativitet?
 
Annars saknas det ju inte mer framåtriktade och visionära platser att tala från som Kista Science Tower, Friends Arena, Öresundsbron, Arlandastad eller vilket universitet som helst. Platser som signalerar det som ska komma. Ta taxin dit i stället för skrindan tillbaka till punschverandornas flydda Sverige. Jens Stoltenberg kanske kan köra.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion