Organisationer som Anhöriga mot droger, Blå Bandet, CAN, Föreningen Fruktdrycker, IOGT-NTO, NBV, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle och Ungdomens Nykterhetsförbund har även i år tagit fram en alkoholfri drink för Almedalsveckan. Det är Tennstopets bartender Örjan Åstrand som har komponerat Almedalsdrinken. Receptet är ”mer åt den klassiska Old Fashioned stilen med inslag av ingefära från ginger beer och lime cordial”.

I Företagarnas partiledardrinkar är det sprit som gäller förutom i drinken som ska representera Johan Pehrson (l), som väckte känslor genom att skriva under den nya sjöfyllerilagen.

– I Johans drinkbeskrivning ger vi honom en hint att drinken är alkoholfri så att han kan har möjlighet att ta båten tillbaka till fastlandet. Men han reagerade mest på att drinken har en ,smak av kronärtskocka, eftersom han tagit över kronan i Liberalerna. ’Den hör hemma på en quattro stagioni, svarade han på Twitter, men även att han är liberal och gillar att testa nytt, berättar Lina Skandevall, som är projektledare och ansvarig för Almedalens innehåll hos Företagarna.

–  Vi bjuder självklart på alkoholfria alternativ på minglet och har dessutom ett tårtkalas i ruinen under dagen. Men på kvällen är det drinkar som gäller. där vi varit noga med att enbart använda oss av småskaliga och helst lokala leverantörer från Gotland. Vi är noga med att stötta våra lokala företag.

Organisationen har anlitat Ume-bartendern Emil Åreng, som enbart använder sig av svenska råvaror.

Lina Skandevall berättar att drinkarna har fått flera kommentarer på sociala medier från partiledarna själva.

– Ulf Kristersson (m) tyckte att vi hade pickat precis rätt med en gin & tonic och Annie Lööf skrev att hennes prinsesstårte-drink gav helt rätt associationer till ”fössta tossdan i mass” (1 mars är prinsesstårtans dag).

Vad vill ni uppnå med er kampanj Smaka på partiledarna?
 – Politik målas ofta upp som något färglöst och tråkigt. Välgjorda cocktails är det motsatta. Det här är ett kreativt och inte minst otippat sätt att illustrera våra åtta riksdagspartier. Mängden mingel i år är dessutom imponerande stor och du behöver sticka ut för att synas. Förutom det bjuder vi på underhållning från scen i form av en duell mellan två lag bestående av fyra riksdagsledamöter som får svara på frågor utifrån vår valplattform.

Hur har det gått?
 – Vi hade höga ambitioner. Målet var 350 personer men är vi märkte intresset beslutade vi oss för att öppna upp för fler. Nu är minglet knökfullt med 450 personer och snart 100 personer på väntelistan. Det är fantastiskt roligt.