Mottagningen hölls på partihögkvarteret på Blasieholmen fredagen 23 september med start klockan 16. Vilka som kom och inte kom var ju förstås extra intressant eftersom teamet kring Gunnar Strömmer, som bäst håller på att utse nästa M-ledda regering.

Hängde på låset gjorde den förra arbetsmarknadsministern (m) Sven-Otto Littorin, som idag jobbar som konsult på byrån The Labyrinth. Han har även, liksom Gunnar Strömmer, varit partisekreterare för Moderaterna. Andra tidigare partisekreterare som dök upp var Per Schlingmann och Tomas Tobé, i dag EU-parlamentariker, som möjligen har en roll i nya regeringen.

M-ledamoten Tobias Billström kom ganska tidigt, tillsammans med byrån Primes pa-chef Jonas Hellman, efter att nyss ha blivit omvald som partiets gruppledare i riksdagen av M-ledamöterna. Dock tror få att han kommer att ha den rollen. Troligen väntar någon form av uppdrag i regeringen. Tobias Billström rusade ganska tidigt ut med vad som verkade ett angeläget mobilsamtal i örat.

Henrik Borelius
, rådgivare på Statecraft & Political Communication kom i klädd trenchcoat.

Relativ tidigt lämnade även M-strategen Karin Svanborg-Sjövall, som tidigare värvats till ett jobb som vd på tankesmedjan Timbro av Janerik Larsson, borgerlig opinionsnestor, idag mest författare och rådgivare. Även han var på plats för att hylla födelsedagsbarnet. Moderaternas stabschef Johan Stuart tycktes på bästa humör.

Åtminstone tre ytterligare opinionsbildande skribenter deltog i festligheterna:  frifräsaren Thomas Gür och SvDs Maria Ludvigsson. Till trion kan läggas Mats Olin, som jobbar med mediegranskning för näringslivets räkning. Han var tidigare gift med Kristina Axén Olin, som den senaste mandatperioden, i alla fall mot slutet var Moderaternas kulturpolitiska talesperson.
Pratar vi kultur kan nämnas konstentreprenören och Moderaternas inhouse-reklamare Michael Storåkers. Gunnar Hökmark är idag senior rådgivare på lobbyorganisationen Kreab och ordförande för den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld , men har ett långt värv bakom sig som M-politiker både i EU-parlamentet och i riksdagen.

En annan rutinerad och lojal partikamrat som dök upp var Kristina Alvendal som i dag är konsult inom stadsutveckling. Hon har bland annat jobbat med entreprenören Per Taube, som även han dök upp.  Lars Hjälmered, har egentligen slutat som M-ledamot, men kanske är hans kunskaper inom näringsliv och kommunikation gångbara i en ny regering.

Bland övriga pr-konsulter som var på plats noterades Erik Zsiga, Kekst CNC, byrån Bellbirds grundarpar Anders Kempe och Maria Stern samt Göran Thorstenson, konsult på Nordic PA. Han är även tajt med det blivande statministerparet Ulf Kristersson och Birgitta Ed.  Hon drev byrån Six Year Plan med Göran Thorstenson och nu tycks en annan sexårsplan bli av. Det tog nämligen Ulf Kristersson närmare sex år efter att ha blivit partiledare till att nå den högsta toppen. Något som säkerligen fått trion att jubla. Statsministerparet var självklart på plats. Ulf kom tidigare än Brigitta.

Liberalerna partiledare Johan Perhson dök upp med en fiskehåv i present och med bland annat stabschefen Andreas Åström som sällskap. Några kvartar senare kom KD-ledaren Ebba Busch med sin partisekreterare Peter Kullgren med brädspelet Risk.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell var på plats och representerade Stockholm.
Gunnar Strömmer har en bakgrund som jurist och om Moderatrana tidigare hade sin bas bland kommunikationskonsulter, kanske juristerna håller på att ta över. I alla fall var juristen Henrik von Sydow bjuden. Han är idag omvärldsstrateg på Carneige. Han jobbade med skattefrågor i Alliansregeringen och lär få en roll även i den kommande regeringen.


Pratar vi skatter ska nämnas att M-ledamoten och skatte-adepten Niklas Wykman var på plats. Dock såg vi inte hans chef, den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson. Skattebetalarnas vd Christian Ekström uppvaktade även han Gunnar Strömmer, kanske med en lite skattereform.

Paret Regina Sipos, investerare och företagsbyggare och Gustaf Brandberg, grundare på Gullspång Invest, anlände på varsin cykel.

Carl Bergkvist, policychef på Stockholms Handelskammare representerade en del av näringslivet. Peter Isling, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv en annan.

Rolf van den Brink
rolf@dagensopinion.se