årets opinionsbildare
* Johan Ulvenlöv, blev strategichef för LO i sociala medier och byggde på kort tid upp nätverket Opinionsverket med 10 000 medlemmar. Tidigare har han jobbat på Unionen med att utveckla sociala medier som verktyg i strejker och konflikter.
* Alexandra Charles firade 15-års jubileum för sin stiftelse 1,6-miljonersklubben som samlar in pengar till forskning inom kvinnors hälsa och firade med att exportera idén till Finland, Norge, Ryssland och Storbritannien. Nästa kan bli Botswana. Dessutom släppte hon självbiografin Livet är en dröm.
* Timbuktu, Jason Diakité, började året med att ta plats i Miljöpartiets arbetsgrupp mot rasism och avslutade det med ett tal i riksdagen som fick tårar att flöda och talmannen Per Westerberg (m) att lämna lokalen. Tillsammans med Kartellen låten Svarta Duvor & Vissna Liljor debatterad och stoppad för okommenterad spelning i Sveriges Radio. Han har tagit en position där han kan påverka valrörelsen.
 
År 2013 präglades av internationell hetluft. Så till den grad att lanseringen av ABBA-museet nästan hamnade i skymundan. Invigningen hade dock inte gått dessa fans förbi som hade väntat i dagar på öppningen.
 
årets lobbyister
* LRF, som tar över hästnäringen och mjölkbranschen för att bygga ett Svenskt Näringsliv för de gröna näringarna, utvecklar appar som kollar om råvarorna i butiken är svenska och får snart sagt alla partier att säga att de är landsbygdspartier.
 
* Stockholms Handelskammare, som efter 20 års kampanjande för utbyggd tunnelbana i Stockholm, nådde fram med en till del statligt finansierad utbyggnad i ett paket värt 25 miljarder kronor. Något som firades med en födelseannons i Svenska Dagbladet.
 
* Det kommersiella bensinbolaget ST som utropar sig till ett politiskt parti och tar det hela vägen från Almedalen till bensinmackarna och med vd som partiledare med hjälp av pr-byrån Brand PR Säljer det mer bensin? Vet ej. Driver det frågan om hållbart drivmedel? Ja. 
 

I mitten av 2000-talet stod en tämligen ensam Jimmie Åkesson i hamnområdet och talade för Sverigedemokraternas räkning i Almedalen. På ungefär samma plats, med ungefär lika få anhängare försökte Svenskarnas Parti bygga upp sitt ännu mer främlingsfientliga parti.  
 
årets Sweden i internationella medier
* Obama-besöket
* Hijab-upproret
* Upplopp i Husby
* Brasilien köper Gripen

årets opinionsexportörer

* Undersökningsföretaget Nepa, har lagt en långsiktig strategi för etablering i Asien och fått fotfäste och tagit hem affärer i Storbritannien.
* Pressrumsföretaget Mynewsdesk gick in på den stenhårda tyska marknaden.
 
 
årets kampanjer
* Absolut Vodka byggervia Transform Today en ny global kommunikation på ett antal smala artister som berättar om sina kreativa processer. I stället för att ta den trygga gatan fram, lägger Absolut alla kraft på att trycka sig tillbaka genom gränderna varumärket kom från, symbiosen med avantgardistiska kreatörer. Utan egentligen några garantier att Absolut ska hitta hem.
* Volvo Trucks galna, näst intill desperata, livetester av vad tekniken i de nya lastbilarna går från. Som om lastvagnsjätten sätter allt på ett sista desperat kort. Om inte Volvo har blivit duperade av Forsman & Bodenfors, signalerar filmerna att de tror på sina nya lastbilar till minsta lilla skruv och mutter.

 

årets politiker
* Jonas Sjöstedt
. Vänsterpartiets ledare har lyckats få alla partier, utom Centerpartiet, att fundera kring vinstuttag och ägare i välfärden. Hittills oanfrätt av populism.
* Joakim Larsson, moderat ytterborgarråd, som inviger äldreboenden, förföljs av TV3s rosa kanins, får stå upp för ombildningar av hyresrätter och frontar Husby-kravaller med vad det verkar samma goda humör.
* Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Har man lyckats besegra finansminister Anders Borg i riksdagen om brytpunkten, ja då har man.
 

årets pr-konsulter
* JKL-konsulten Anders Lindbergs verk syns inte alltid i solens ljus. Men det som kommer fram skiner ibland. Som upplägget med att JKL ska agera nationens kraftsamlare i svåra frågor nu när parterna har glömt hur det går till och Harpsundsekan läcker.  Först bostadsfrågan med Göran Persson, Olle Wästberg och Agneta Dreber via den av JKL tillsatta "Nybyggarkommissionen". Sedan är det skattefrågan som JKL ska se till att få löst.
* Marta Karlqvist, vd Cohn & Wolfe, rensade bort det som inte fungerade, vände byrån uppåt och krönte året med att ta hem miljonuppdraget att sköta Telias marknads-pr.
* Ronge, ja i år igen, ja, bröderna Mattias och Stefan men inte pappa Paul, som försöker stämma tiotusentals kronor ur kunden Bemannia. Med sin byrå Deportivo håller sönerna under tiden på att ta över Primes roll som uppkäftig underdog och svettigt lönsam vinstmaskin.
* Anders Fogel. Konsulter som hanterar turbulenta kunder som Alliance Oil och Candy King hamnar liksom på årets lista. Ingen värdering i det i övrigt.
 
Medierna sveper in sig i Moderaternas regncaper under statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal.
 
årets medievurpor
* Ett 60-tal av rikets tyngsta politiska journalister reser till Maramö för att rapportera om att Alliansen grillar korv.
* Flera medier inledde smärre drev mot pressrumstjänsten Cision efter att någon har fejkat ett pressmeddelande att Samsung skulle köpa bolaget för 4,2 miljarder kronor. Flera medier glömde samtidigt att de hade publicerat det felaktiga pressmeddelandet rakt av.
* Dagens Industris hårda politiska rapportering bland annat om att Anders Borg ska ta över efter Fredrik Reinfeldt som partiledare för Moderaterna inom ett halvår. Deadline för detta har så att säga överskridits.
 
 

Gränserna mellan reklam och public affairs suddas ut på byråerna. På byrån Diplomat är det tänkt att den förra politikern Lars Leijonborg (fp) ska jobba tillsammans med reklamgurun Hans Sydow, under överseende av huvudägaren Björn Nyblom förstås.
 

årets kampanjvurpor
* Svenskt Näringsliv gav i en reklamkampanj tips på frågor som utfrågarna Mats Knutson och Camilla Kvartoft borde ställa i den kommande partiledardebatten i SVT. Att kampanjen visade sig vara signerad Per Schlingmann eliminerade minsta chans att påverka medierna.
* Moderaterna i Stockholm ville berätta om sina framsteg och sitt goda samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den inför valrörelsen konfliktorienterade partiledningen ska inte ha varit helt nöjd. Vänsterpartiet, som inte omnämndes i kampanjen, blev rasande och anmälde den till konsumentverket för vilseledande reklam.
* Aftonbladet bjöd Socialdemokraterna på en namninsamling mot skattesänkningar. Dock inte alldeles gratis. Tidningen fick sex miljoner kronor av LO och Kommunal till att driva sajten Politism, en summa i nivå med medieutrymmet namninsamlingen gav, men också ett upplägg som gör det möjligt att ifrågasätta tidningens trovärdighet.
* Vakna med Stefan Löfven, av byrån Granath Havas, skulle få arbetslösa ungdomar att inse att de skulle ha något att göra på morgnarna under ett socialdemokratiskt styre. Kampanjen väckte i stället starka känslor i grupper som Allt åt alla skapade motrörelser som "Väck en sosse".
 

årets sortier
* Jonas Bonnier,
lämnade jobbet som koncernchef för Bonnier, kanske för att göra karriär som rockartist på Digilistan.
* Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen tvingades bort av styrelsen.
* Anders Borgs hästsvans försvann, sannolikt utan att ha ett nytt huvudkontor att gå till.
* Fredrik "Feffe" Andersson
, Almedalsgeneral, public affairs-geni, lämnade Prime efter 14 års tjänst.
* Undersökningsföretaget Novus klev ur branschorganisationen Smif i protest mot organisationens sätta att jobba med kvalitetsfrågor.

årets ord
* Det moderata nyordet arbetslinje annekterades av alla, från TCO till Miljöpartiet.
* Efter det infekterade budgetbråket i riksdagen manövrerade ordet brytpunkt brutalt bort det mer poetiska men också flummigare begreppet skiktgräns.
* Ordet selfie, behöver inte förklaras, det är så att säga självförklarande.

 

hetast på Youtube (fjolårets placering och antal träffar inom parentes)
1(1) Jimmie Åkesson ca 13 700 träffar (2 020 träffar)
2(2) Fredrik Reinfeldt 11 500 (1 970)
3(6) Jonas Sjöstedt 3 550 (147)
4(3) Jan Björklund 3 510 (639)
5(5) Annie Lööf 3 040 (198)
6(4) Göran Hägglund 2 990 (596)
7(7) Stefan Löfven 1 750 (144)
8 (8) Gustav Fridolin 1 640 (106)
9 (9) Åsa Romson 1 520 (103)
 

John Atherton, Sverigechef för McDonalds, kan tänka sig byta färg på loggan och sälja tacos för att öka säljet. Trenden att göra reklam som gör gott, kommer han kanske inte runt.
 
årets metoder
* Pr-kupp, eller pr-bluff blev ett vedertaget begrepp med 616 000 träff på Google efter att Lidl hade lurats med sin finrestaurang Dill, Tommy Nilsson visade sig vara en ambassadör för Marabou och Riksföreningen mot ätstörningar hade fejkat size zero-butiken Miss Skinny. Paradoxalt lägger byrån som lagt grunden för pr-kuppandet, Studio Total, ner vid årsskiftet med en fest för inbjudna på Blå Porten i Stockholm. Även detta misstänks dock vara en pr-kupp från byrån.
* Öppna brev, Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask (m) i mars blev en av de mest delade artiklarna i Sverige någonsin. Fler vill nå samma effekt. Camilla Henemark skrev ett öppet brev till sina förra bandkollegor i Army of Lovers. Ikeas grundare Ingvar Kamprad skrev ett öppet handskrivet brev till Älmhultsbladet för att föregå en bok om honom. I december publicerade slutligen frilansjournalisten Lisa Magnusson ett öppet brev till alla som skriver öppna brev.
* Göra gott. Företag lägger reklampengar på att visa att det går att göra gott. McDonalds fick sin copytext, om hur företaget låter ungdomar ta ansvar, uppläst av statminister Fredrik Reinfeldt (m) i Almedalen. Systembolaget visar nu i tv att handla på bolaget leder till att barn ökar chanserna att slippa alkoholiserade föräldrar. Coca-Cola maxar metoden med sin tårframdrivande kampanj Reasons to believe, där fakta presenteras som visar att för varje ond sak i världen finns tusentals goda. Så behöver Coca-Cola vara lite mer hållbara och inte radera hbt-paret som gifter sig från den irländska versionen.
 
 
Under året utvecklades flera byråer som inte skiljer på pr, reklam, varumärke och affärsutveckling.
En av byråerna är Seventy Agency som bland annat hjälper Turkcell att driva frågan om att göra Turkiet till ett innovativt land. Här knäcker Bernhard Lüthi, Jacob Fant och Henrik Evrell nya affärsidéer för kunderna.
 
 
så mycket bättre
Om Expressens Niklas "fyller fyrtio" Svensson fixar Socialdemokraternas valvaka 2014.
Om Per Schlingmann anlitade en spökskrivare för sina "kolumner". Det finns gott om contentbyråer som går att anlita.
Om Ander Utbult lade in lika mycket känsla i talen han skriver för Stefan Löfven som i inläggen han skriver för sig själv på Twitter.


LG Johansson
, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv sportade röd slips när han mötte Socialdemokraternas förra kampanjledare Bo Krogvig på ett mingel.

 

youtube-klipp
* Epic-split av Volvo Trucks gav 66 miljoner visningar.
* Stina Honkamaa och de andra grundarna sålde runt 20 procent av sin Youtube-kanal United Screens till Bonnier innan bolaget ens hade startat, vilket gav 20 miljoner kronor.
 
 
årets för bra för att vara sant
Think Image chartrar och hyr ut plats på Finlandsbåt till Almedalen. Kommer det att gå runt?
 

När Irene Wennemo försökte bli ordförande för S-kvinnor blev hon av med uppdraget som huvudsekreterare i sjukförsäkringsutredningen.
 

Gabriel Urwitz
och Isabella de Feudis på riskkapitalföreningen, hamnade i ständig skottglugg för debatten om vinster i välfärden och skatteflykt.
 

årets folkrörelse
* "För att det är vår förort och upp till oss att göra nåt av den", står det på Linje 17s sajt. De enkla orden kan innebära att ställa sig öga mot öga mot beväpnade nazister. De kan innebära att öppna för stöd från alla sidor av samhället i kampen mot rasister. Samla och inte söndra. Sådant som skapar breda folkrörelser.
 

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (fp) på återbesök på byrån Springtime hon var vd på för något år sedan.
 
 
årets kapade folkrörelse
* Hijab-uppropet: Startades av vanliga, nåja, tjejer i protest mot religionsförtryck. Kapades snart av etablissemanget som satte på sig huvor och därefter av islamister som fick in tryckluft i sina opinionsbildarmaskiner. I dag har luften gått ur uppropet.
 
Miljöpartiets ekonomiskt-politiska talesperson Per Bolund jobbade åter hårt för att stärka partiets trovärdighet i näringslivet som fruktar mp-stämplade miljöskatter och kärnkraftsavvecklingar. Här han samlat Eva Nordmark (tco), Göran Arrius (saco), Elisabeth Thand Ringqvist (företagarna) och Urban Bäckström (svenskt näringsliv) som förband till Gustav Fridolins tal i Almedalen.
 
Elisabeth Svantesson (m), arbetsmarknadsutskottets ordförande utsågs till arbetsmarknadsminister. Precis som Dagens Opinion förutsåg för ett år sedan. Hillevi Engström fick ta över som biståndsminister efter Gunilla Carlsson, som, ja, gick till ett utanförskap. Statsminister Fredrik Reinfeldt försökte gjuta olja på medievågorna.
 
 
 

Nordic PAs vd Johan Jakobsson
värvade tungt under 2013. DNs Viktor Barth-Kron i bakgrunden, är ännu inte på väg till byrån.
 
årets värvningar
* Pr-byrån Prime knyter till sig den förra Moderatledaren Bo Lundgren och det tidigare socialdemokratiska statsrådet Ulrica Messing.
* Rud Pedersen värvade den förra försvarsministern Sten Tolgfors som ny partner.
* På kort tid värvar Nordic Public Affairs Vattenfalls förra pa-chef Jöran Hägglund, den förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, TCOs förra kommunikationschef Lena Ivö, Miljöpartiet i Stockholms förra ordförande Martin Hansson och Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna i Stockholm.
 

Erik Åsbrink, tidiagre finansminister (s),har i det dolda flera viktiga roller. Bland annat som styrelseordförande i Handelshögskolan i Stockholm.
 

årets omvändelser

* Daniel Suhonen på tankesmedjan tvärvänder om bolagsskatten, först skäller han på Socialdemokraterna som inte är tydliga med att de vill höja den vide en eventuell valseger för att sedan tvärvända och ta bort den helt i tankesmedjans förslag på en skattereform.
* Finansminister Anders Borg backade om månadsrapporteringen som skulle ha givit Skatteverket bättre kontroll över kassaflödet, men småföretagen mer administration. Detta efter intensiv lobbying från Företagarna med näringsminister Annie Lööf (c) som voodoodocka.
 

En dag på jobbet för Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare. Här tar hon emot kronprinsessan Victoria och medföljande pressekreterare Karolin A Johansson i bakgrunden, för en prisutdelning där bland annat Mojang, som skapade dataspelet Minecraft, ska få ett exportpris.
 
årets nya partier
* Djurpartiet (Ny demografisk nisch)
* Öppnagöteborg (Ny geografisk nisch)
 

Anonymous håller samling i Humlegården i Stockholm under hösten. Kanske har de masker för att slippa visa hur rädda de är.
 
årets moderata påläggskalvar
Vem ska ta över efter Fredrik Reinfeldt och Anders Borg? Kanske dessa:
* Niklas Wykman, omhuldad av Anders Borg på finansdepartementet och tidigare ordförande för Muf. Högt placerad på valsedeln för riksdagsvalet 2014.
* Maria Malmer Stenergard, jurist och systemvetare, står tvåa på riksdagslistan för Norra Skåne.
* Christoffer Järkeborn, tidigare stabschef på justitiedepartementet, nu parkerad som public affairs-chef på Skanska och ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm.


Prat-pr har full fart i sitt showroom under höstens modevecka i Stockholm.
 
årets överlevare
* Migrationsminister Tobias Billström (m), ville se över "volymen" på invandringen, pratade blåögda svenskar och papperslösa gömmer sig "hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda", ett uttalande som han har backat ifrån.
Antingen är Skånelobbyn inom Moderaterna urstark eller också
  
* PM Nilsson, från chef på Newsmill till presschef på Bonnier tillbaka till chef för Newsmill, som lades ner, sedan utredare åt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som slutade och därefter till jobbet som chef för Dagens Industris ledarredaktion.

* Veronica Palm, fick mycket kritik för sitt agerande i Omar Mustafa-affären, försökte dra av för kansliavgifter hon inte kunde styrka och skulle, interna krafter och lobbyister ville ersätta henne med Ylva Johansson, men hon blev omvald som ordförande för Stockholms arbetarkommun och det var hon som satt bredvid Stefan Löfven inför hans första majtal i Stockholm.

 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson lyfte på hatten för partiledaren och Centerpartikollegan Annie Lööf efter hennes tal i Almedalen. Energiminister Anna-Karin Hatt dök inte upp….
 

…men kom till Fores för att skära tårta med tankesmedjans nya vd Mattias Goldmann för att manifestera starten av 2030-sekreatariatet som ska se till att politikerna levererar en fossilfri fordonsflotta till 2030.