Omni samarbetar defacto med nyhetsaggregatorn Improve The News (ITN), som Max Tegmar varit med om att utveckla samt med Schibsteds labb IN/LAB.

”Vårt AI-system läser dagligen cirka 5 000 artiklar från 100 tidningar och grupperar de som handlar om samma sak, så att vi kan skilja fakta som alla är ense om från narrativ där artiklar skiljer sig åt”, kommenterar Max Tegmark.

Under artiklar som Omni publicerar ger ITN olika sidors narrativ, perspektiv och en lista över fakta.

”Vi vill ge våra läsare fler perspektiv i den amerikanska politikbevakningen. Vi hoppas att innehållet från Improve The News både kan utmana och fördjupa”, programförklarar redaktionschef Matilda Glaser.

Hon säger vidare:

”Mellanvalsvalet är ett bra område att rikta in sig på. Det är uppenbart att den de amerikanska väljarna och medierna har en stor polarisering. Vi ser detta som ett sätt att jobba med att illustrera för våra läsare hur de amerikanska väljarna ser på valet.

ITN bearbetar det ai-baserade urvalet med en redaktion som jobbar med olika storys och tar fram fakta och perspektiv.

”Det är journalister som skriver och samlar fakta”.

Facebook och andra sociala medier får ju kritik för att skapa filterbubblor med hjälp av algoritmer som tar fram material som användarna förväntas vara intresserade av. Finn det inte en risk här också när ni använder au och algoritmer?
”Jo, det finns det jätterisker med. Men vi gör ett eget redaktionellt urval och då är jag inte orolig. Men det är definitivt något man ska var vaksam på. Max Tegmarks tanke är att bryta filterbubblorna med material från alla håll och inte bara CNN eller Breitbart eller vart folk tar nyheter från”, säger Matilda Glaser och lägger till:

”Det handlar också om hur många redaktionella steg man lägger på. Vi tror ännu inte att ai ska kunna sköta vårt nyhetsurval utan att vi gör ett eget urval och en egen bearbetning med ett mänskligt publicistiskt öga”.