TALANALYS. Den färska liberala partiledaren Nyamko Sabunis verkar vara ett hastverk eller också saknades kompetensen, analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska.

Nyamko Sabuni talade i Almedalen om att föra in hoppfullheten för framtiden i politiken.

”Det är ett mål för mitt partiledarskap, att medverka till så mycket konkret handling att framtidsångest faktiskt kan bytas mot framtidstro”.

Och hon har att göra. För valet av partiledare har skapat en splittring i partiet som hon behöver läka.

Med en tydlig liberal agenda och med tydliga liberala förslag är det tydligt att hon vänder sig till de redan övertygade och övriga liberaler. Det räcker. För får Nyamko Sabuni tillbaka liberalerna som vandrar mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna når hon över 10 procent.

Och det märks bland budskapen. Hon betar av mångfaldens, rasismens, integrationens, hederskulturens, våldets, extremismens, företagandets, teknikutvecklingens, ingenjörernas och framtidsoptimismens betydelse för vårt samhälle. Liberaler älskar dessa frågor. (Och Europafrågan. Men det gör inte så många andra så det var tur att den utelämnades.)

”Målet med en liberal integrationspolitik är därför detsamma som för all liberal politik: Att var och en ska kunna ta makten över sitt liv och forma sin framtid i en fri samverkan med andra människor.”

Nyamko Sabuni argumenterar genom den klassiskt retoriska argumentationskedjan: premiss/påstående, underpremiss/bevis, följt av en konklusion/slutsats.

”Mångfald berikar (påstående). Precis som många av oss hejar på olika fotbollslag runt om i landet, Djurgården, FC Rosengård eller Piteå IF. Men när landslaget spelar hejar vi på blågult (bevis). Det är så jag enkelt vill beskriva den inkluderande svenskheten (konklusion).

Kanske var detta tal ett hastverk. Eller så saknas kompetensen. Eller så är det en kombination av dessa två med ytterligare potential för minst ett ytterligare alternativ. Faktum är att Nyamko Sabunis tal saknar stilfigurer (mönster i språket) och nästan helt saknar retoriska troper (bilder). Den enda trop jag hittar är: ”Politik som slår hårdast mot dem utanför storstäderna, som har minst ekonomiska marginaler och som är mest beroende av att ta bilen mellan jobbet, förskolan och mataffären, är tondöv.” Dessvärre haltar den meningen ändå. Läs den igenom om du inte är med på vad jag menar. (Den är för krånglig och poängen kommer för sent.)

I övrigt blir jag alltid glad när talaren har bemödat sig om att skapa en neologism – en ny beteckning, ett nytt ord. I Nyamko Sabunis fall handlar det om ”elektrifieringskommission”. Och hon definierar även syftet:

”Den (elektrifieringskommissionen) ska ha stöd på högsta politiska nivå, den ska fungera som samordnare mellan alla olika aktörer och den ska ta fram en konkret tidtabell och handlingsplan för att elektrifierade de största och mest trafikintensiva svenska motorvägarna”.

För användningen av en neologism eller ett nyord ökar sannolikheten för hågkomst. Särskilt i kombination med konkretion.

Slutligen ser jag i Nyamko Sabuni en krigare: ”Jag har egna erfarenheter av rasism.” och ”Jag är uppfostrad till att inte ge upp kampen för demokrati och allas rätt att göra sin röst hörd.” Liberalernas nya partiledare talar rakt och tydligt utan att färga texten med känslor. Och hon följer upp sina uttalanden med en stark och klar stämma som trots felsägningar inte kommer av sig utan tvärtom trycker på lite mer. Hon väljer dock att stå väldigt stilla och vila armarna på ett högt bord. Här finns mycket att utveckla. För allt skickar signaler. Om den vita klänningen är vald för att signalera renhet, äkthet och genuinitet vet jag intet. Däremot ser jag att effekten blir stark.

Strukturellt följer hon en något sånär kronologisk struktur byggd på hennes erfarenheter. Dessvärre bygger hon inte innehållet på ett tydligt tema som regelbundet återkommer. Struktur – det är det ni alla behöver fokusera på. Skapa ett tema för talet och följ det. Inte svårare än så.

Och jag avslutar med att konstatera att det ska bli intressant att följa Liberalernas nya partiledare och se om hon kan uppgraderas till ledare och hjälte för sitt parti.

…analyserar Camilla Eriksson, Retorikiska

Camilla.eriksson@retorikiska.se