Novus vd Torbjörn Sjöström anser att Aftonbladets Iniziopanelen blir snedrekryterad då tidningens politiska kommentator Lena Mellin uppmanar läsarna att gå med i panelen. Det skulle vara en förklaring till varför undersökningarna visar resultat som avviker från andra institut, anser Torbjörn Sjöström, som tycker det är ”extremt allvarligt”. Men Lena Mellin försvarar undersökningen, som levereras av Demoskop.

Ursprunget till Iniziopanelen är undersökningen Sverige Tycker, som Schibsted byggde upp med Inizio, som sedermera fusionerades med Demoskop. Nu tycker Torbjörn Sjöström att undersökningen borde kallas ”Lena Mellin tycker”.

Han beskriver i ett blogginlägg hur han med hjälp av Retriever gick igenom artiklar i Aftonbladet där panelmedlemmar rekryterades. 40 procent av artiklarna var kategoriserade som ”politik”.

”Men inte nog med det, det visade sig att man primärt rekryterar i slutet av Lena Mellins texter”, skriver Torbjörn Sjöström.

Rekryteringsmetoden kan innebära att panelen inte blir representativ för befolkningen i stort och Aftonbladet har lyft flera resultat som inte har återfunnits hos de andra instituten.

”Detta är extremt allvarligt när Aftonbladet hävdar att de undersöker svenskarnas åsikter och därmed insinuerar att Novus, Sifo och Ipsos har fel månad ut och månad in. Man skapar en alternativ ’Aftonbladetverklighet’”, skriver Torbjörn Sjöström.

Han tycker att Aftonbladet borde avstå från att publicera artiklar med rubriker som ”Moderaterna bästa miljöparti” och ”Succé för Sabuni”.

”Om undersökningarna inte är sanna borde de heller inte vara nyhetsmässigt intressanta”, skriver Torbjörn Sjöström.

Dagens Opinion får tag på Lena Mellin på bussen från Norrtälje.

Novus anser att det finns en risk för inte representativa paneler när du som är mycket läst uppmanar folk att anmäla sig till panelen. Hur ser du på det?
– Rekryteringen sker på fler ställen. Men det ska du prata med Demoskop om.

Ni drar ju rätt hårt på rubriker som sist, ’Annie Lööfs succé – bästa resultatet sedan 2017’, men det är resultat som inte syns hos i andra opinionsmätningar ännu. Hur kommer det sig att undersökningarna kan skilja sig?
 – Vi kan hitta förändringar (i opinionen) innan annan opinionsmätningarna kan. Det är min bestämda uppfattning.

Moderaterna var störst i en av era mätningar (5 mars 2021), men har inte varit störst någonstans i år och inte hos er heller sedan dess. Hur kommer det sig?
 – Det var en enstaka mätning.

På frågan om hon har förtroende för Demoskop svarar Lena Mellin:

– Demoskop var bäst och Inizio var näst bäst på att förutse valresultatet (2018)

Kommer ni att anlita Demoskop framöver?
 – Vi kommer att fortsätta att anlita Demoskop.

Torbjörn Sjöström kallar er panel för ’Lena Mellin tycker’.  Hur ser du på det?
– Han kanske behöver nya kunder, säger Lena Mellin.

Dagens Opinion har sökt Demoskop för mer info