På listan finns Bergteamet med huvudkontor i Boliden. Bolaget har de senaste sju åren ökat sin omsättning med i snitt 63 procent. De 340 anställda kommer i år upp i en omsättning på 800 miljoner kronor. Bergteamet startade för tio år sedan med affärsidén att erbjuda gruvarbete på entreprenad. Bergteamets vd Christer Gyllengahm, tror inte den snabba expansionen hade varit möjlig i Stockholm.
På listan finns Bergteamet med huvudkontor i Boliden. Bolaget har de senaste sju åren ökat sin omsättning med i snitt 63 procent. De 340 anställda kommer i år upp i en omsättning på 800 miljoner kronor. Bergteamet startade för tio år sedan med affärsidén att erbjuda gruvarbete på entreprenad. Bergteamets vd Christer Gyllengahm, tror inte den snabba expansionen hade varit möjlig i Stockholm.
– Förmodligen inte. I landsändan vi befinner oss i är lokalerna otroligt mycket billigare.
I en industrilokal på 3 400 kvadratmeter med sju meters takhöjd ryms några av de hypermoderna gruvmaskiner från Atlas Copco och Sandvik som Bergteamet köper för 100-tals miljoner inte bara för att idka effektiv gruvdrift utan också för att kunna locka till sig de bästa bergarbetarna.
– Den lokalen skulle vi aldrig kunnat hyra för samma pengar i storstaden.
Närheten till kunderna har också hjälpt Bergteamet att komma i gång, berättar Christer Gyllengahm.
– Vi har vårt kontor ett stenkast från Boliden Minerals inköpskontor och Renströmsgruvan och Kristinebergsgruvan vid Skellefteåfältet.
Bergteamet tänker fortsätta att växa snabbt även om Christer Gyllengahm tror att det blir svårt att fortsätta att fördubbla omsättningen från år till år. Nästa steg är att starta bolaget Rockteam i Australien där konkurrensen är hårdare än i Sverige.
– Där finns 3-4 bolag som är 5-10 gånger större än oss. Men vi ska konkurrera med den svenska effektiviteten och med den bästa utrustningen i världen från Atlas Copco. Och vi är bättre än någon annan på att hantera utrustningen.
Bolaget Kvarndammen har ökat med i snitt 45 procent de senaste sju åren. De 155 anställda beräknas sno ihop 200 miljoner kronor i år på att ordna auktioner på internet av bilar, entreprenörsmaskiner eller konkursbon till ett årligt värde på 1,8 miljarder kronor. Men först efter att varorna har värderats av Kvarndammens personal. Huvudkontoret ligger i Kungälv 20 kilometer norr om Göteborg, men företaget har kontor på tolv orter där värderingarna utförs och försäljningsobjekten visas upp. Företaget väljer medvetet att ligga nära stora orter men inte i dem.
– Vi måste ha effektiv och billig hantering. Vi behöver mycket utställningsyta. Vi säljer 400 bilar per vecka och bilarna står på plats i tre veckor, säger Ulrika Drotz-Molin, vd för Kvarndammen.
Kvarndammen lever som bolaget lär. Huvudkontoret i Kungälv var en fastighet i ett konkursbo som förvärvades. Många undrar nog var bolagets namn kommer från. Men något roligt svar på den frågan har inte Ulrika Drotz-Molin.
– En av de fyra personer som utvecklade affärsidén hade ett bolag som hette Kvarndammen och sedan har det inte blivit av att ändra namnet.

The Astonishing Tribe är ytterligare ett bolag som har lyckats växa kraftigt trots att hemvisten är Lund och inte Stockholm. Bolaget utvecklar dataprogram som hanterar det som sker i skärmen på en mobiltelefon och räknar med att omsätta 150 miljoner kronor på drygt 100 anställda i år. Företaget startades av sex grabbar som inte ville jobba på storföretag efter universitetsstudierna. Företaget fick sin första order av Sony Ericsson som har sitt utvecklingskontor i Lund.
– Det uppstod en möjlighet när Sony Ericsson fick problem när det kom färgskärmar på marknaden. Då kunde de starta The Astonishing Tribe med hjälp av ett företag där de hade kompisar på andra sidan gatan, säger Charlotta Falvin, vd för The Astonishing Tribe. Sony Ericssons konkurrent Samsung håller också till i området och det blev nästa kund.
– De scoutade omkring och fick tipset att titta på vår teknik. Så för starten vi var i högsta grad beroende av platsen där vi satt.
Charlotta Falvin ser också fler fördelar med att sitta på en mindre ort.
– Vi är ett pyttelitet bolag jämfört med andra spelarna i branschen. Då uppstår frågan om vi har en trovärdighet. Men det finns ett gäng duktiga leverantörer till telekommunikationsindustrin här och det ger viss trovärdighet.
Men ett snabbväxande företag har sämre förutsättningar på rena bondvischan, tror Charlotta Falvin.
– Det får inte vara för långt för folk att pendla och inte för svårt att hitta människor att rekrytera. Det är A och O för tillväxtbolag. Hitta rätt folk är alltid ett problem. Och så får det inte fyra förutsättningar viktiga för alla företag som vill växa snabbt: motivation, kompetens, resurser och tillgång till stora marknader.
Enligt Mikael Samuelsson, professor på Handelshögskolan i Stockholm, är fyra förutsättningar viktiga för alla företag som vill växa snabbt: motivation, kompetens, resurser och tillgång till stora marknader.
– Har du förutsättningarna uppfyllda kan företaget ligga var sjutton som helst. Då är det inte viktigt att ligga i Stockholm.
Ett exempel är Nettonet som säljer hemelektronik främst via nätet.
– Företaget har huvudkontoret i Borås, men en stor försäljning i Stockholm och Göteborg. Några av mjukvaruföretagen kan ha sin tillverkning i Indien, men försäljningen i Sverige.
Utvecklingen mot företag som är mer baserade på internet kan vara en förklaring till att allt fler snabbväxare återfinns utanför Stockholm.
-Med webblösningar är du inte jätteberoende av att ligga på Sveavägen eller Stureplan i Stockholm. Platsberoendet är inte stort bland de nya bolagen, säger Mikael Samuelsson.