Naturskyddsföreningen driver på för att Sverige ”omedelbart måste påbörja processen att lämna ECT-avtalet” och utöver det rättsprocesserna som drivs via avtalet. Det handlar om att stoppa företag som vill driva processer mot länder som inför klimat och miljölagar.

”Det vi vill åstadkomma är att Sverige omedelbart måste påbörja processen att lämna ECT-avtalet, och samtidigt delta i arbetet som pågår inom EU för att stoppa EU-interna rättsprocesser via avtalet”, kommenterar Petra Holgersson, presschef på Naturskyddsföreningen.

I sin rapport visar Naturskyddsföreningen flera exempel på stater som har dragits inför rätta av utländska företag och krävs på miljardbelopp, inte minst inom industrisektorn. Detta med hjälp av Energistadgefördraget (ECT).

Rapporten, Det okända avtalet – Energistadgefördraget och effekterna för svensk klimatpolitik, berättar bland annat om att statliga Vattenfall i två fall har stämt den tyska staten, dels för ändrade miljökrav för ett kolkraftverk bolaget ville bygga 2009, dels för ett kärnkraftverk som inte fik drivas vidare där skadeståndet låg på 50 miljarder kronor.

Rapporten berättar också om det australiensiska gruvbolaget Aura Energy ville ha 17 miljarder kronor i skadestånd från svenska staten efter att riksdagens förbjudit prospektering och utvinning av uran i Sverige.

”De här avtalen utgör ett stort hot mot många länders vilja att lagstifta för att rädda vårt klimat. Det handlar om vansinnigt stora skadeståndssummor och allt sker utanför nationella rättssystem och demokratisk kontroll, helt utan insyn”, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.