Idag pekar Miljöpartiets valberedning ut Isabella Lövins efterträdare. Dagens Opinion har kollat hur kandidaterna har kommit fram i medierna.

Klockan 14.30 i dag ska valberedningen berätta vilken kandidat de föreslår.

Med hjälp av NewsMachine har Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief låtit analysera hur de sex kandidaterna till att ta över som språkrör efter Isabella Lövin kommer fram i medierna.

NewsMachine har tagit fram antal förekomster och andelar för hela 2019 jämfört med 1 januari – 18 november 2020. Miljöpartiet har ofta haft språkrör som har tagit för sig ordentligt i medierna.

Åsa Lindhagen ligger tydligt i topp både för 2019 och 2020. Då är hon också jämställdhetsminister. Dock har hon tappat i röstandel av den totala mängden förekomster från 49 till 33 procent.

Tvåa är Annika Hirvonen, som har fått mycket exponering i form av migrationspolitisk talesperson. Hon ökar från5,3 till 18 procent i röstandel.

Trea är Karolina Skog som är ekonomisk-politisk talesperson och tidigare miljöminister. Hon tappar andel från 22 till 14 procent.

Rebecka Le Moine kommer fyra med profilfrågor som att lägga ner pälsdjursfarmerna, inrätta en fredsminister och förbjuda flyg mellan Stockholm och Göteborg. Hon har en tydligt uppgående trend från 6,1 till 12 procent.

Partisekreteraren Märta Stenevi ligger femma och ökar marginellt i andel från 9,1 till 9,6.

Ledamoten Janine Alm Ericson, är kanske något av en doldis. Dock tar hon andelar, från 5,6 till 8,2 procent.

Elin Söderberg är kommunpolitiker i Umeå och behöver jobba upp sin synlighet i medierna. Ökar från 2,2 till 3,0 procent.

På åttonde plats återfinns Pernilla Stålhammar, ledamot på Stockholmsbänken, profilerad i sociala frågor. Ökar från 0,9 till 2,3 procent.