– Morgan Johanssons misslyckande som justitieminister är ett av de mest tragiska kapitlen i modern svensk politisk historia, sa SDs gruppledare i riksdagen när han lade fram misstroendeförklaringen , och vidare:

– Morgan Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig och låtit Sverige bli ett gangsterland.

Morgan Johansson svarade direkt:

– Då har vi fått vi se prov på hur det kommer att låta de kommande månaderna. Det är inte helt oväntat. Höger är pressad av låga opinionssiffror och så närmar vi oss valet.

Morgan Johansson fortsatte:

– Vi får se ett allt högre tonläge framöver från högerpartierna, skarpa personangrepp som vi precis hörde. Jag kan bara äga att det jag står för är en fortsatt utbyggnad av rättsväsendet, polis, åklagare, domstolar, fortsätta straffskärpningar, mer verktyg till polisen, så att man kan gripa fler kriminella. Det har jag gjort under mina åtta år som justitieminister och det ser jag fram emot att göra i fyra år till.

Statsminister Magdalena Andersson hölls därefter en presskonferens där hon sade:

Vi befinner oss i ett mycket känsligt läge med vår Nato-ansökan. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt. De är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt.

Hon sa vidare att hon kommer att avgå om Morgan Johansson fälls.

– Självklart. De politiska beslut som vi fattar i Sverige fattar vi tillsammans i regeringen, och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen.