Den tidigare socialdemokratiska partiledaren och idrottsministern får dessutom sällskap av skådespelaren Stefan Sauk samt TV4-profilerna Patrick Ekwall och Agneta Sjödin, som alla blir prisutdelare på galan på lördag.
 
– Vi har bjudit in dem för att deras hjärtan klappar för kampsport. Vi är inte bara ute efter kändisar utan det ska vara folk som vi och våra idrottare vet vurmar för kampsporten. Det är ju det som är i centrum och det är så det fortsätter att vara roligt, när man har hjärtat på rätt ställe, säger Stefan Stenudd, ordförande för Svenska Budo & Kampsportsförbundet som arrangerar galan, och ger samtidigt en känga åt Idrottsgalan.
 
– Den känns mer som ett kändisjippo. Vår avsikt med galan är att fira alla de enorma prestationer som begåtts av våra idrottare under året och ingenting annat.
 
Galan, som arrangeras för fjärde året, väntas samlar runt 300 personer på Berns och ska fira de 53 VM- och EM-medaljer som svenska kampsportare vunnit under fjolåret. Allmänheten kan också rösta fram vem som får Folkets pris genom en omröstning på nätet. Redan nu har omröstningen slagit rekord i antalet röstande.
 
Det är inte heller första gången som de lyckats få dit politiker. Förra året bjöds bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth in.
 
– Båda har länge varit engagerade för våra sporter och visat stor förståelse för deras värde och innehåll. Vi bjöd naturligtvis in kulturministern även i år, men hon var förhindrad.
 
Vad betyder det att ha toppolitiker med?
– Det är skojigt, men också märkligt att politiker med regeringserfarenhet av idrottspolitik tenderar att visa större förtjusning än vad Riksidrottsförbundet gör. Det känns konstigt. Ju högre ställning, desto vänligare inställning.
 
Varför är det så?
– Nu är jag part i målet, men jag har under de år jag hållit på kunnat konstatera alla de goda effekter som kampsport har och politiker har nog mer facit där än Riksidrottsförbundet.
 
Svenska Budo & Kampsportsförbundet anlitar Morkman som pr-byrå.