Moderaterna inledde veckan med hårda kampanjbudskap om flyktingkrisen i Grekland. Men stötte på hårt motstånd.

Redan i lördags publicerade Tobias Billström en bild på Twitter där han i tecknad upplaga står som gränspost vid EUs gräns, med budskapet: ”I respons till president Erdoğans utmaning idag mot EU är det dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer”.

Partiledaren Ulf Kristersson följde upp med en bild i jaktmundering med budskapet: ”Stärk gränsen”, en kampanjbild som plockades ner efter massiva protester.

Miljöpartiets EU-ledamot Alice Bah Kuhnke, gick till motattack på Expressens debattsida, och skrev bland annat.

”Att Ulf Kristersson, som gör anspråk på att vara Sveriges nästa statsminister, väljer att lägga ut en bild i full jaktmundering, med löften om att stärka EU:s yttre gräns, samtidigt som människor dödas och våldet på Medelhavet eskalerar, är lika sorgligt som motbjudande”.

Ulf Kristersson själv nyanserade sig på sin Facebook-sida med formuleringar som:

”Europa måste i mycket högre grad skaffa sig kapacitet. Både att skydda sina egna yttre gränser om de inre ska förbli öppna. Och att hjälpa till och bistå nödställda människor effektivt i närområdet. Det innebär att vi behöver förhandla med regimer som Erdogans. Vad EU inte kan tillåta är att enskilda länder, som nu Turkiet och Ryssland, använder människor som brickor för att skapa kaos och instabilitet”.

Andra organisationer, som Sverige för UNHCR, använde Moderaternas bildspråk för egna kampanjer, med budskapet:

”Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Människor på flykt har rätt till omvärldens skydd”.

”Vi har gjort den (kampanjen) själva. Vi vill lyfta människorna bakom siffrorna och påminna om asylrätten. Tonen fortsätter att hårdna och då tycker vi det är viktigt att markera och lyfta det humanistiska perspektivet. Flyktingkrisen är inte över, tvärtom är fler än någonsin på flykt idag”, berättar Daniel Axelsson på Sverige för UNHCR.

Senare på eftermiddagen ger sig Sverigedemokraterna in och kampanjar på samma tema med en bild på partiledaren Jimmie Åkesson delande ut flygblad till flyktingar i Grekland med budskapet att ”Sverige är fullt”, signerat med ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”.