Undersökningen bygger på politiska toppnyheter i DN, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Ekot och Rapport under det första kvartalet. De mest frekventa sakfrågorna varit Ukraina, försvars- och utbildningsfrågor samt lag och ordning.  Sysselsättning och arbetsmarknadspolitik låg i medieskugga.
 
TNS Sifo konstaterar att partierna får medieutrymme efter sin storlek.  Men Allianspartierna har haft ett tuffare första kvartal än oppositionen.
 
Regeringsbärande Moderaterna har fått i särklass störst antal negativt vinklade artiklar i relation till positiva. Miljöpartiet har helt undgått negativa artiklar. Näst flest negativa artiklar, när de positiva har dragits bort, har Centerpartiet fått. Sverigedemokraterna ligger i nivå med Folkpartiet och Kristdemokraterna.
 
Enligt Jonathan Wennö, konsultchef på TNS Sifo, är det inget ovanligt med mediebevakningen, så här inför valrörelsen.
 
– Regeringssidan brukar vara tuffare granskad. Men om obalansen fortsätter i rapporteringen, skulle det vara ovanligt. Mot slutet av valåret trängs sakfrågorna undan, och det handlar mer om det politiska spelet.

Vad beror det på att det skrivs så positivt om Miljöpartiet?
– Det har förmodligen varit frågor i fokus som inte är Miljöpartiets huvudnummer. Det har varit en hel del utrikespolitik runt Ukraina och försvarsfrågor. De har också varit stabila i opinionsmätningarna, som annars kan driva negativ publicitet.