– I stället för att visa handlingskraft gömmer han sig bakom Skolkommissionen. Sedan vill han att vi ska ställa oss bakom deras förslag, säger Camilla Waltersson Grönvall, moderaternas skolpolitiska talesperson och ledamot i utbildningsutskottet.
Hon tycker att Moderaterna har tagit fram viktiga förslag som regeringen inte vill ta till sig.
– Vi anlitar också vetenskapsmän och forskare. Det är därför Anna Kinberg Batra (partiledare, M) har startat Skolinitiativet. Där har vi en bred uppslutning och en tydlig anknytning till professionen. Men våra förslag som ska motverka lärarbrist och skapa bättre förutsättningar för eleverna säger regeringen nej till. Vi måste ta problemen i skolan på allvar. Men vår utbildningsminister skjuter dem framför sig, säger Camilla Waltersson Grönvall, och nämner en timme mer matte och en tioårig grundskola som konkreta M-förslag.

Varför ”gömmer han sig bakom Skolkommissionen”,  tror du?
– Han saknar visioner och idéer.  Vi har en utbildningsminister som i halvtid inte har några förslag för skolan.
Camilla Waltersson Grönvall gör tydligt att Moderaterna inte automatiskt kommer att stötta Skolkommissionens förslag.
– Jag ifrågasätter att vi skulle vara gisslan. Vi kommer att ta ställning till enskilda förslag men att stödja förslag vi inte ens har sett, är inte oppositionens jobb. Vi har jobbat snabbare än regeringen med att ta fram de förslag som ger barnen den skola de förtjänar.

Gustav Fridolin skulle nog säga att skolresultaten gick ner under era åtta år i regeringsställning
– I anständighetens namn har han själv sagt att resultaten började gå ned redan på 90-talet. Det är en trend som pågått en längre tid. Men det är nog tittat i backspegeln. Det är framtiden som är intressant. Då blir det allvarligt med en regering som gömmer sig bakom en skolkommission. För varje år vi underlåter att göra något, sviker vi barnen och deras framtid.