Regeringens enda syfte med sin budget är att hålla ihop januarisamarbetet, säger Moderaterna och presenterar delar av sin skuggbudget på DN Debatt. Moderaterna vill inte låna lika mycket pengar för att expandera reformutrymmet som regeringen.

Regeringens budget är en 105 miljarder ”lång önskelista”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson på DN Debatt och presenterar delar av partiets egna skuggbudget som ligger 20 miljarder lägre än regeringens. Denna summa vill Moderaterna ha i en ”krisbuffert” för att ” ha beredskap att snabbt kunna stötta jobb och välfärd om krisen förvärras”.

* Moderaterna vill koppla ökade statsbidrag till kommunerna och regionerna till ett stopp för kommunala och regionala skattehöjningar. Kommuner som ändå höjer skatten minskar går miste om hälften av bidragen.

* Ett bidragstak ska införas att för att motverka ”långvarigt bidragsberoende”. Den som nyligen har invandrat till Sverige ”ska gradvis kvalificera sig in till det svenska bidragssystemet”.

*Moderaterna vill införa en ”jobbskatte­reform” efter principen ”det ska alltid löna sig att arbeta i Sverige”. Även företagande ska bli mer lönsamt.

* Mer pengar till rättsväsendet och en ”mönsterbrytande kriminalpolitik”.

* Moderaterna lovar att oppositionen ska se till att det kommer mer resurser till Åklagarmyndigheten. Även domstolarna och Kriminalvården ska få mer pengar än vad regeringen har sagt i sin budget.

* Moderaterna föreslår liksom Sverigedemokraterna att staten betalar polisutbildningen.