– Första dagen doppade Moderaterna huvudet i sanden. Det är inte så smart och aldrig en bra strategi. Men de kanske trodde det var en skitfråga, säger Bo Krogvig.

Henrik Sjöholm tycker att moderaterna har varit ”förvånansvärt långsamma” på att försvara sin partisekreterare.

– Jag tror det överlag beror på att man vill avvakta händelseutvecklingen innan man bränner sig.

Henrik Sjöholm noterar också att partiledningen lämnar en bakdörr öppen.

– Vi har ännu inte fått det starka ställningstagandet. Lyssnar man på Fredrik Reinfeldt lämnar han inga särskilt tydliga besked. Det finns hela tiden möjlighet att göra tolkningar i det han säger.

– Man får inte låta det går till högsta nivå på en gång. Det måste finnas en nivå kvar, säger Bo Krogvig.

Men partiledningens öppna bakdörr innebär också en risk.

– Då låter man andra sätta agendan i förtroendefrågan. Jakten på småförmåner har gått lite väl långt, men genom att undvika frågan om politikers villkor får Moderaterna i stället spela på drevjournalistikens villkor. Det är konstigt att ingen i stället tar den principiella diskussionen om vad som är rimligt eller inte för en politiker, säger Henrik Sjöholm.

Bo Krogvig betonar vikten av att skaffa sig en full bild av det som har skett innan det är dags att agera.

– Den som först hittar sanningen vinner. Så är det alltid.

Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson, ger i sin blogg Så var det en förklaring till moderaternas agerande.
”Det handlar i vårt fall inte om att "gömma" eller "hålla sig undan" utan om att vi vill ge så god service till journalister som möjligt. Då vill vi ha på fötterna innan vi börjar kommentera och vi vill säkerställa så långt det går att det våra företrädare säger är korrekt och att det även håller timme tre eller dag fyra. Ofta handlar det helt enkelt om att media frågar om detaljer kring saker som hände för flera år sedan. Då måste vi hinna kontrollera detta och säkerställa att vi kan ge ett bra svar. Det händer också flera journalister från samma redaktion ringer samtidigt. Då måste vi stämma av kring vem vi ska prata om vad med.”

Weber Shandwicks Henrik Sjöholm tycker att Moderaterna kan skylla sig själva för drevet de utsätt för nu.

– De har bäddat för sig själva genom sin förtjusning i motståndarnas misslyckanden. Moderata politiker har varit snabba med att påpeka att socialdemokrater har begått fel.