För två år sedan lämnade hon riksdagen. För drygt en månad sedan lämnade hon Moderaterna i protest mot att partiet inte ivll lagstifta om insyn i partibidragen.
 
Anne-Marie Pålsson är i dag docent på nationalekonomiska institutionen vid Lunds Universitet, där hon ägnar sin tid bland annat åt undervisning och handledning.
– Jag har gått tillbaka till min gamla tjänst, som docent på nationalekonomiska institutionen. Men efter bästa förmåga. Det har ju hänt ganska mycket i forskningsvärlden, det är inte bara att man knyter an där man slutade utan man får läsa in och på, säger hon.
 
Anne-Marie Pålsson har också ett intresse för energipolitiken och elmarknaden, som hon gärna ägnar tid åt att skriva om. Nu senast skrev hon en debattartikel i Dagens Industri där hon kritiserade indelningen av elmarknaden.
 
Nu planerar hon att skriva en bok på ämnet.
– Jag satt i näringsutskottet under min tid i riksdagen i fyra år. Jag såg hur det gick till och upprördes över den flathet som svenskarna visade och den totala brist på kunskap som präglade mina kollegor i utskottet. De hade kort sagt inte en susning om vad de gjorde för något.
 
Hon fortsätter:
– Det här ganska viktiga saker, både politiskt och ekonomiskt. Så jag har läst igenom allt material sedan 1990 och tänkte skriva en politisk skildring över hur allt gått till, med en del ekonomiska utvikningar.
 
För tillfället letar hon efter någon som kan gå in och sponsra, säger hon vidare.
 
Anne-Marie Pålsson är redan aktuell med en annan bok där hon skildrar makten i riksdagsdagen, ”Knapptryckarkompaniet – Rapport från Sveriges Riksdag”, som snart utkommer på Atlantis förlag.
 
Hur ser du på Moderaternas ställning gällande partibidragen?
– Jag tycker att det är oanständigt och att det är en hygienfaktor att man berättar varifrån man får sina pengar.
 
Varför tror du att det är så känsligt?
– Ingen aning. Kanske har man något att dölja. Men det är egendomligt att man fortsätter att envisas med att försvara den här linjen.
 
Ardalan samimi