I går berättade vinklubben Antipodes att de dragit Systembolaget inför Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning. Förutom en replik på Svenska Dagbladets Brännpunkt, ligger Systembolaget still i båten.
 
– Vi ska först ta del anmälan. I går hade den i alla fall inte kommit in, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Antipodes anser att era jurister ligger bakom den polisanmälan IOGT-NTO gjorde mot vinklubbarna. Hur ser ni på det?
– Vi har inte gjort polisanmälan och inte stått bakom den. Den har nykterhetsrörelsen själva gjort. De har jobbat med frågan i flera år.

Antipodes anser att ni lägger stora resurser på lobbying för att vinna gehör för er inställning hpos politikerna. Hur ser ni på det?
– Det är självklart att vi också följer dessa frågor. Det är en del av vår omvärldsbevakning. Vi delar med oss av vår kunskap till departement och nykterhetsrörelsen. Men att vi skulle stå bakom polisanmälan eller drivit nykterhetsrörelsen att göra en är helt taget ur luften.

Hur jobbar ni med lobbying?
– Vi träffar ju politiker och opinionsbildare kontinuerligt. Det är ju en del av vår verksamhet att informera om vårt uppdrag. Så länge jag har jobbat här har vi träffat politiker och ledamöter i utskott och lyssnat på deras åsikter och berättat om de frågor som ligger nära oss. Det är fullt naturligt.

Ni har ju en rätt dominerande ställning…?
– Vi har ensamrätt. Om man har det, har man en dominerande ställning.

Har ni missbrukat er ställning?
– Nej, det kan jag inte se på något sätt. Har man ensamrätt så har man det.

Vilka rådgivare jobbar ni med?
– Vi har stöd av Mix PR som hjälper oss mycket med socialpolitiska frågor. Det är deras specialitet. Vi har tagit hjälp av Prime PR med medieträning och mediehantering. Prime har vi samarbetet med vid behov. Vi anlitar Mix i större omfattning än Prime.

Har ni någon upphandlad byrå?
– Vi lyder inte under lagen om offentlig upphandling och har heller ingen upphandlad byrå.