Uppdrag Granskning avslöjar i dag hur många friskolor bryter mot det fria skolvalet genom att välja bort studiesvaga elever och elever med stökig bakgrund till förmån för ”mer önskvärda” elever.
 
I inslaget, som redan skapat rubriker, syns också Profilskolans vd som inför dold kamera bland annat berättar om hur skolan väljer bort ”ruttna äpplen” för att ”skydda de fina eleverna”. För reportern, som utger sig vara en arbetssökande musiklärare, berättar han också om vilken sorts musik han inte vill ha.
 
– Så jag vill vara på den högtoniga sidan. Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej… Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här, tycker jag. Fast det här har du aldrig hört mig säga men det är vad jag tycker, säger han under inslaget.
 
Vdn har nu lämnat skolan.
 
Nu anmäls Profilsskolan till Diskrimineringsombudsmannen av Miljöpartiet.
 
– Jag vill att Diskrimineringsombudsmannen ska utreda huruvida Profilskolan lever upp till lagens krav. Dessutom vill jag att DO ska utreda om skolan diskriminerat i sin intagning, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Jabar Amin i ett pressmeddelande.
 
Miljöpartiet uppmanar också Skolinspektionen att inleda en granskning av skolorna och vill att det även ska bli möjligt för kommuner att frysa utbetalningar av skolpengen till diskriminerande skolor.