Exakt när mötet ska äga rum är oklart. Enligt Expressen sker det redan ikväll, något Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers dock inte vill bekräfta, utan säger endast att mötet hålls ”i närtid”.
 
Mötet ska handla om svenska företags exportaffärer i Gulfregionen och omkring ett 50-tal representanter från näringslivet har bjudits in. Det ska röra sig om företagsledare som Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck och H&Ms ordförande Stefan Persson.
 
Ann Wolgers kan inte svara på hur stort intresset varit hittills. Enligt Expressen anser dock en av de inbjudna att mötet handlar om ”skademinimering”, något Ann Wolgers tillbakavisar.
 
Hon menar att beskrivningen i media att det skulle röra sig om ett krismöte är något ”hårdvinklat” och att regeringen endast vill besvara de frågor och funderingar som dykt upp efter att Sverige sade upp Saudiavtalet.
 
– När Sveriges regering fattade beslut om att inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien såg vi att det fanns en del frågor och vi uppfattade också en del oro bland företagsledarna som har aktivitet i området. Då är det smart att ha en dialog om det. Mikael Damberg är ju en handlingskraftig minister och ville därför sätta upp ett möte där vi kunde räta ut frågetecknen. Den här regionen är viktig i vårt arbete med exportstrategin som ska vara klar i slutet av sommaren.
 
Hon fortsätter:
 
– Till skillnad från den förra regeringen som kallade näringslivet för ett särintresse och inte ville ha öppna kanaler så resonerar Mikael Damberg tvärtom. När näringslivet, som är jobbskaparna, känner sig oroliga eller har frågor, då ska det inte vara svårt att få tala med näringsministern.