Fackförbundet Lärarnas Riksförbund slog medlemsrekordet under årets tredje kvartal. Detta trots att konkurrenten Lärarförbundet satte in en massiv marknadsföringsoffensiv.

Under tredje kvartalet kom Lärarnas riksförbund upp i 92 000 medlemmar jämfört med 91 000 för motsvarande period 2018. Merparten av medlemsantalet är yrkesverksamma medlemmar och det är också bland dem som ökningen är rekordstor, berättar Helena Linge, kommunikationschef för Lärarnas Riksförbund.

Vad beror ökningen på?
 – Jag hoppas att den beror på en ökad facklig medvetenhet och att man i större grad ansluter sig till facket. Anslutningen i lärarkåren är högre än i andra branscher, men många har inte varit anslutna.

Hur har ni gjort för att öka antalet medlemmar?
 – Det är det vanliga trägna arbetet som våra lokala förtroendevalda gör och visa att vi gör det bästa för den enskilda individen, men också driva på i opinionen där en fråga är att det är viktigt med bra förutsättningar för lärarna om det ska bli hög kvalitet i undervisningen, säger Helena Linge.

Lärarförbundet har kampanjat tungt under året med syftet att samla alla lärarna i ett förbund. Det är inget Helena Linge verkar störd av:

– Jag hoppas att den totala anslutningsgraden av lärare ökar, och att även det förbundet går bra.

Hur jobbar ni för att få in flera medlemmar?
– Det är framförallt i det lokala fackliga arbetet, det är där man ser skillnaden. Det är ett stort förtroende att vara lokalt ombud. Vi har ett gott fackligt arbete och det spelar en större roll än annat.

Vilka frågor driver ni?
 – Vi driver på för nationell likvärdighet, ett statligt ansvar och en statlig finansiering när vi driver opinion och påverkan. I de frågorna har vi flyttat vår position och nu finns beslut i januariavtalet att jobba fram beslutsunderlag för det. Det visar att kampen vi har hållit på med sedan 1989 när skolan kommunaliserades är den vi kan och att det spelar roll att vara medlem.