Medieentreprenören Michael Werner som drivit fram företag som Boxer, TV3 och Magine, varnar för att ASAP Rocky-storyn är inledningen till en presidentvalskampanj där Sverige kommer att spela en oönskad huvudroll och där landets storbolag riskerar att tappa affärer.

Michael Werner har ägnat stora delar av sitt liv åt tv och rörlig bil och studerade därför noga medielogiken när Donald Trump valdes till president 2016.

– Jag såg hur Donald Trump drog upp svallvågor kring frågor som egentligen är obetydliga och också vann valet på det.

År 2017 kom Donald Trumps klassiska tweet ”last night in Sweden”, som han byggde på ett inslag i Fox News. Och det var ingen slump, anser Michael Werner.

– Sverige används som föredöme bland de ’radikala’ demokrater som vill ha fri, skattefinansierad sjukvård samt vill öppna för invandring.

Därför ser Donald Trump inte ASAP Rocky-storyn som bara ett sätt att tilltala ”sina afroamerikaner”, utan också en möjlighet att sätta in en murbräcka mellan radikala och traditionella demokrater.

– Han blev intervjuad av alla kanaler och sa att han skulle prata med Stefan Löfven och att ASAP skulle bli frigiven. Det misslyckades och nu han börjat att jobba mot Sverige och skickar därför sändebud till rättegången.

Michael Werner tror att Donald Trumps stab och andra stöttade organisationer kommer att gräva fram så mycket dåliga exempel på utvecklingen i Sverige och att Sverige blir hans slagträ mot Demokraterna i presidentvalet.

– Youtube är redan fullt med negativa inslag om Sverige. De krafter som stöder Donald Trump politiskt kommer att spä på med ännu mer bilbränder och granater. De förser de aktörer som vill använda Sverige som dåligt exempel, över vad som händer i ett land med hög invandring, med innehåll. Steve Bannon har ju dragit igång i Europa, säger Michael Werner, och lägger till:

Michael Werner tycker att varningsklockorna ringer redan nu för delar av näringslivet.

– Donald Trump använder Sverige som det sämsta exemplet. Vi brukar vara det bästa. Det är sjukt oroande. Det har redan lett till amerikaner hotar med att bojkotta och blockera HM, Ikea och Spotify. Hiphopartister uppmanar andra att inte åka till Sverige.

Samtidigt är Michael Werner orolig över Sveriges förmåga att bemöta bilden över landet som världens mest mäktiga man eventuellt kommer att sprida. Han såg med förskräckelse på när Fox ankare Tucker Carson intervjuade Expressens USA-korre Ann-Sofie Näslund om läget i Sverige.

– Han krossade den svenska journalisten fullständigt. Hon kunde inte försvara sig alls. Då stannade jag upp ett ögonblick och funderade på vad som händer. Det är ju ändå 30 procent av USAs befolkning som har Fox News som nyhetskälla.

Så hur ska den bilden av Sverige som det dåliga exemplet bemötas?
 – Det är nästan omöjligt. Kan vi tillsammans ställa oss upp och bemöta den Sverigebild som Donald Trump målar upp?

Vem har ansvaret?
 – Det måste var en regeringsfråga. Men klart är att vi måste ha ett svar när det drar i gång. Det måste finnas ett officiellt svar på hur det egentligen är i Sverige redan i dag. Nu fylls Youtube med inslag om att kommunerna går i konkurs och allt som är förskräckligt med invandring. Det gynnar Donald Trump, men inte Sverige.