Fores vd Mattias Goldmann ser fram emot ett ”tråkigt” Almedalen med tid för samtal.

”Jag ser fram emot ett tråkigt Almedalen”, berättar Mattias Goldmann, via mejl.

Han utvecklar:

”Ända från våren 2018 till EU-valdagen för ett par veckor sedan har vi levat i nära nog permanent valrörelse, med ont om utrymme för fördjupade samtal eller långsiktig planering. Nu är det äntligen över, och med årets Almedalen sätter vi kraftigt försenade på allvar fart in i den nya mandatperioden.”

Fores gör som många andra aktörer, deltar gärna, men arrangerar ogärna.

”Vi medverkar i över 30 aktiviteter, men arrangerar nästan inga publika själva. Vårt fokus är nu på de mindre mötena, där vi i rundabordsformat kan bidra till att bättre lösningar på stora samhällsutmaningar diskuteras fram – klimatet, integrationen, framtida investeringar, artificiell intelligens. På så vis tror jag på att detta blir ett oerhört värdefullt Almedalen, med mindre av utspel och mer av inspel.”

Fores driver klimatfrågan hårt och Mattias Goldmann, som många andra, funderar på om Greta Thunberg dyker upp under Almedalsveckan:

”Hon skulle med lätthet fylla Almedalen, och vilken partiledare som helst som ger sin tid till Greta, som ju inte fick prata i riksdagen, skulle vinna folkets respekt. Dessutom är ju Almedalen betydligt lättare att ta sig till utan att flyga än klimatmötet i Chile i december. Men jag tror hon har växt ur Almedalsformatet, och det har inget att göra med att statsminister Stefan Löfven (s) inte kommer, det är mer ett smart pr-trick från socialdemokraterna, som får uppmärksamhet både för finansminister Magdalena Anderssons tal i Almedalen och vad Stefan Löfven nu väljer att göra på annan ort.”

Vilken person vill du helst träffa?
”Vi har en tid sett att de stora miljöfrågorna inte alltid avgörs av det lilla miljöpartiet. Det är pengarna som avgör, och därför kommer jag att lyssna med spetsade öron när Magdalena Andersson talar på fredagen. Det gör också att jag och många med mig stannar kvar längre på Almedalen än jag brukar – miljörörelsen brukar ju avsluta med stora miljöfesten på torsdag kväll och sen åka hem”.