Magdalena Andersson höll i presskonferensen där Socialdemokraterna presenterade skolpolitiska förslag tillsammans med gymnasieminister Anna Ekström och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson.

Men finansministern fick också frågor om gårdagens genomslagsnyhet om M-ledamoten Hanif Balifs bruk av vapenbilder på Twitter.

Magdalena Andersson berättade på presskonferensen att hon blev ”väldigt tagen” av bilderna Hanif Bali publicerade på Twitter och att det ”är inte ett Sverige jag vill se och det är  ”oerhört uppseendeväckande att Moderat riksdagsledamot agerar på det här planet”. Hon var kritisk till M-ledaren Ulf Kristerssons intervju i Financial Times där han jämförde läget i Sverige nu med det på 90-talet. Magdelena Andersson berättade också att ”ingen människa kan ta Moderaternas valmanifest seriöst” eftersom ”de har inga konkreta siffror” och att det därför ”inte går att granska vad Moderaterna säger”.

Han pratade också om ”Moderaternas havererade valrörelse”, något hon senare utvecklade för Dagens Opinion:

– Jag bara konstaterar att vi har en statsministerkandidat som skickar signaler till internationella investerare att man inte ska investera i Sverige. Dessutom när han konfronteras med detta så rycker han på axlarna och menar att det inte spelar någon roll vad han säger. Då är man inte mogen att leda det här landet.

– Det är ju också så att han i SVT också menar att han inte har något inflytande över sina egna riksdagsledamöter och hur de agerar för att han formellt sett inte är deras chef. Och har man den synen på ledarskap, att ledarskap innebär bara att man ska påverka de som man är direkt chef över. Så kan man inte styra ett land. Jag har jobbat nära statsministrar i 14 år och en sak vet jag, så kan man inte leda ett land.

– Där utöver så har vi haft Tobias Billström som har varit ute och sagt saker som han sedan fått ta tillbaka och ett moderat valmanifest som inte innehåller en enda siffra. På så sätt abdikerar de från att försöka vara ett statsbärande parti, genom att inte ens kunna precisera hur man vill se sina satsningar. När man har presenterar förslag om att sänka pensionärskatten så har det visat sig att man har räknat fel för att ta några exempel.

Hur går er egen valrörelse då?
– Det är ett väloljat maskineri som dock inte gett de utslag i väljaropinionen som vi hoppats att det ska göra.

Kommer det göra det?
– Det är helt upp till väljarna, men vi kommer vara väldigt tydliga hela vägen fram till valdagen om att det här handlar om en folkomröstning av välfärden. Ska vi använda den ekonomiska styrkan till att våra barn och våra äldre ska ha en trygg vardag eller ska vi använda den till att sänka skatten för de som har de högsta inkomsterna på det sättet som allianspartierna men också Sverigedemokraterna vill.

Förra veckan var det pressträff om vinstbergränsningar i vården med socialminister Annika Strandhäll (s) och civilminister Ardalan Shekarabi (s) och i dag var hon ute med Anna Ekström och Helene Hellmark Knutsson med förslag på skolområdet. Varför måste finansministern var med på dessa pressträffar?

– Jag är ett av de vallokomotiv som Stefan Löfven har utsett. Det innebär att jag har ett bredare område än bara ekonomisk politik. Allt det här är ju också saker som handlar om ekonomiska prioriteringar och då jag har haft ett finger med i spelet också.

Det är inte så att du har partiledarambitioner?
– Nej.

Inte överhudtaget i något läge?
– Nej.

Inte ens ett Göran Persson-nej?
– Nej.