Magdalena Andersson är nöjd med förra veckans ståhej kring hennes välfärdsutspel och Aftonbladets rättelse efter en snedvinkling. För Dagens Opinion berättar hon också om sitt kommande tal i Almedalen.

Det är en avspänd Magdalena Andersson som minglar en stund, läs pratar med mediefolk, efter debatten med Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin på fackförbundets sommarmingel vid Odenplan i Stockholm. Förra veckan var det hetluft för finansministern då hon dels fick ägna tid åt att bemöta uppgifter i Aftonbladet om att hon skulle höja bensinskatten.   Aftonbladet och skribenten Lena Mellin stod på sig en lång stund, men intervjun som bandades av Magdalena Anderssons pressfolk, innehöll inget citat om någon höjning av bensinskatten och det gjorde inte Lena Mellins utskrift av samtalet heller.

– Nu har Aftonbladet korrigerat och gjort en rättelse, säger Magdalena Andersson.

Är du nöjd med det?
– De skrev som om jag hade gett ett besked jag inte hade gett. Då är det viktigt att det blir korrekt information.

Striden om upprättelse i Aftonbladet följdes av ett blytungt utspel om att det krävs ytterligare 90 miljarder kronor i finansiering till år 2026 för att bibehålla kvaliteten i välfärden. Det var ett utspel som ingen kunde missa.

Vad har du fått för reaktioner på välfärdsutspelet från förra veckan?
 – Det känns som det har tagits emot seriöst. Det är viktigt, för det här är allvarliga frågor, säger Magdalena Andersson, och lägger till:

– Det har också diskuterats mycket efteråt. Jag hoppas diskussionen nu lyfts ytterligare, inte minst bland de borgerliga partierna.  Så man får upp ögonen för de väldigt stora behoven.

Fick du med dig de borgerliga partierna på ditt resonemang?
 – När de pratar kan det låta så, sedan vet vi ju vad de gör om de får chansen. Under åtta år (Alliansregeringen 2006-2014) sänkte man skatterna med 140 miljarder. Och vad gjorde man nu men den här servettskissen till budget? Då sänker man skatten med ytterligare 20 miljarder. Så de kan ju prata välfärd, men vi vet ju hur de har agerat hittills när de har fått chansen.

Du ska hålla tal i Almedalen. Kan du berätta lite om det?
 – Det kommer att handla om välfärden. Jag kommer att prata mycket om behoven som jag ser framför mig i välfärden, hur otroligt viktigt det är att vi jobbar för att ha en hög kvalitet (i välfärden) just för att ha den ska ha den här utjämnande faktorn. Jag kommer att prata mycket om hur vi ska skapa ett starkare samhälle genom att utveckla den svenska modellen. Och mycket jämlikhet. Jämlikhet och välfärd hänger verkligen ihop.