Inför morgondagens partiledardebatt trappar Moderaterna och Vänsterpartiet upp med presskonferenser där de båda kräver mer pengar till välfärden. Vänsterpartiet är berett att diskutera saken både med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Klockan nio höll Moderaterna en presskonferens där partiets ”extrabudget” presenterades. Moderaterna vill ha 5 miljarder mer till ”ökad polisnärvaro, fler trygghetskameror och en kraftig förstärkning av hela rättsväsendet så att fler brott kan klaras upp” samt till ”till vård, skola och omsorg” så ”att lärarna kan bli 3 400 fler eller undersköterskorna 4 200 fler och sjuksköterskorna 1 300 fler”. Pengarna vill Moderaterna ta in genom att slopa ökningar av biståndet och skrota friårsreformen.

En timme senare håller Vänsterpartiet presskonferens och kräver 10 miljarder mer till kommuner och regioner.

– Jag visste inte att Moderaterna skulle ha en presskonferens en timme före oss, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Han säger vidare:

– Vi är på väg in i en välfärdskris och vår bedömning är att det krävs 10 miljarder extra till kommuner och regioner. Beskedet kan inte vänta

I morgondagens partiledardebatt kommer han att kräva besked från Stefan Löfven (s) om det blir mer pengar till välfärden.

–  Jag förutsätter att de har det i byrålådan. Är det tomt i lådan kommer vi att diskutera med Kristdemokraterna och Moderaterna. Det kommer att ske inom finansutskottet.

Dock kommer inte Vänsterpartiet att gå med på att minska på biståndet som Moderaterna vill. Däremot ser Socialdemokraternas utlovade friårsreform ut att sitta löst till.

– Det finns flera olika möjligheter till finansiering. Det finns en möjlighet att förstärka på inkomstsidan och minska det finansiella sparandet. Jag noterar att Moderaterna vill skjuta upp att förslaget på friår.

Jonas Sjöstedts tycker också att de extra tre miljarderna Moderaterna vill lägga på välfärden inte räcker till.

– Det är för lite.

Men ska V, KD och M få igenom mer pengar till välfärden, krävs stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi förhandlar aldrig med Sverigedemokraterna och försäkrar oss inte om deras röster. Vi slutar inte att lägga fram vår politik för att SD röstar på liknande förslag. Det borde vara en tankeställare för regeringen att man en gång har hamnat längst till höger.

På en presskonferens, som egentligen handlar om att regeringen vill få till säkrare samordningsnummer, säger finansminister Magdalena Andersson:

– Det är ju inte så att jag darrar av skräck för att några fler partier än Socialdemokraterna ser behoven.

Däremot är hon orolig för att Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill in och ändra i den redan lagda budgeten.

– Då frångår man praxis.

Samtidigt antyder hon att ett besked till regionerna och kommunerna om mer pengar kan komma snart.

– De kommer att få besked om vad vi ska gå fram med i vårändringsbudgeten. Men ingen ska tveka om att Socialdemokraterna ser stora behov i landsting och kommuner.

Som tidigast kan en budget, vårändringsbudgeten, med mer pengar till välfärden, träda i kraft vid halvårsskiftet.

– Det viktiga för kommuner och landsting är att de får besked, inte själva propositionen.